Algemeen

Feit of fabel: van bier ga je beter darten

Koen van Ekeren - 17 januari 2022, 16:09

Darten en bier gaan samen als hop en gerst. Er is geen ander sportevenement waar het bier zó rijkelijk vloeit. Sommige beroemde dartspelers uit het verleden dronken zelfs tijdens wedstrijden. Met een slokje op waren ze beter – zo beweerden ze. Wat is daarvan waar? Maakt het drinken van alcohol je een betere darter?

Ga je van bier beter darten?

Dartlegendes als Jocky Wilson, Eric Bristow, John Lowe en Andy Fordham bereidden zich voor op wedstrijden door te drinken. En anders dan je misschien zou verwachten, gingen ze daar niet slecht van gooien. Het zijn vier voormalig wereldkampioenen. Maar is dat ondanks, of dankzij de alcohol?

Te veel alcohol is natuurlijk nooit een goed idee. We weten ook allemaal dat de motorische vaardigheden en ruimtelijk inzichten er niet bepaald beter van worden. En dat is niet zo handig, als je met precisie wilt gooien.

Positieve effecten van alcohol

Toch is het niet uit te sluiten dat alcohol de prestaties verbetert. De negatieve effecten van nervositeit kunnen namelijk groter zijn dan het gooien met een slokje op. En wat is vaak een goed middel om je zenuwen te bestrijden? Juist: alcohol.

“Voor sommige mensen verbetert een laag alcoholpercentage de uitvoering van taken”, vertelt professor Robert Adron Harris van de Universiteit van Texas aan de BBC. “Het vermindert angst en nervositeit, dus als je niet geconcentreerd bent, kan het de prestaties verbeteren.”

Darten met 24 halver liters bier

Om deze reden greep Jocky Wilson – een van de topspelers uit de jaren tachtig – voor zijn wedstrijden naar alcohol. Hij zei dat hij zeven of acht wodka’s nodig had om zijn zenuwen te kalmeren. Andy Fordham maakte het tijdens zijn carrière ook bont; bij hem gingen er dagelijks 24 halve liters bier in.

De kampioenen geloofden dat ze het zware drinken nodig hadden om zich te concentreren. En hoe pijnlijk ook: op dat moment was dat waarschijnlijk ook zo. Afkicken veroorzaakt angst, zenuwachtigheid en zweten, dus bleven ze doorgaan met drinken.

Toch zijn alle experts het erover eens dat de spelers hun wedstrijden wonnen ondanks hun drinkgewoonten, en niet dankzij. Bier helpt dan misschien wel om de zenuwen te lijf te gaan, maar dat geldt ook voor bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen, of mentale training. En anders dan alcohol heeft dat dan weer geen negatief effect op je motorische coördinatie.

Gezondere levensstijl

Inmiddels is de dartsport overigens behoorlijk geprofessionaliseerd. Steeds minder zien we bierbuiken op het podium verschijnen, en steeds meer is er het besef dat een gezonde levensstijl – zonder alcohol – alleen maar gunstig is voor de prestaties.

Ongetwijfeld is de focus op de (mentale) gezondheid ook een van de factoren dat het niveau in de afgelopen jaren flink is gestegen. Terwijl het in de jaren ’80 mogelijk was om met een gemiddelde van 85 een WK te winnen, heb je nu alleen nog iets op een WK te zoeken als je gemiddelde per drie pijlen in de buurt komt van de 95.

Dus hoewel de kroeg de beste plek blijft om te oefenen en een glaasje helpt tegen de zenuwen: alcohol maakt je geen betere darter. Deze dart tips doen dat wel.

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren

Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *