Nieuws

Statistieken bewijzen: deze darter is favoriet voor WK Darts-titel

Koen van Ekeren - 12 december 2023, 19:51

Het PDC World Darts Championship staat voor de deur en het speculeren is begonnen. Wie wint het WK Darts 2024? Kijken we naar de statistieken, dan komt één naam duidelijk naar voren als topfavoriet: Luke Humphries.

Wie is favoriet voor de WK Darts-titel?

Christopher Kempf – de statistieken-analist van de PDC – keek naar de vorm van de darters, door de afgelopen 200 legs te analyseren. Het ongelooflijke gemiddelde van Luke Humphries is met 101,87 veruit het hoogst. Gerwyn Price volgt (98,87) op plaats twee en Michael van Gerwen (98,63) op plek drie.

Samen met het Nederlandse talent Gian van Veen is Humphries ook de beste als het aankomt op maximale scores. In de afgelopen 200 legs slaagde hij er 80 keer in om tussen de 171 en 180 te gooien.

Indrukwekkend is dat Humphries het gemiddelde combineert met klinisch afwerken op de dubbel. Zijn checkoutpercentage is dodelijk: 43,41%. Dat geldt overigens ook voor zijn landgenoten Stephen Bunting en Ryan Searle, met percentages van iets boven de 45 procent.

En hoe staat titelhouder Michael Smith er nu voor? Niet zo best. Bully Boy noteerde in de laatste 200 legs een gemiddelde van 95,66 en staat daarmee op de 14e plaats. Dat is niet slecht, maar te weinig om aanspraak te maken op de titel.

Ook Peter Wright – de wereldkampioen van 2022 – zal niet vol bravoure afreizen naar Alexandra Palace. De Schot had weliswaar een opvlieging tijdens het European Darts Championship, maar stelt dit seizoen teleur. Met zijn gemiddelde staat Wright op plek vijftien.

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *