Nieuws

Fans raken niet uitgepraat over deze ‘blunder’ van Ross Smith

Koen van Ekeren - 15 april 2024, 21:12

Op social media wordt er nog volop over nagepraat. Ross Smith kreeg in de wedstrijd tegen Gerwyn Price de kans om uit te gooien voor de wedstrijd, maar koos ervoor om 161 weg te zetten op dubbel 18, terwijl Price eveneens op 161 punten stond. Die keuze kwam hem duur te staan.

Blunder van Smith?

De leg is de zien op de onderstaande video. Bij een 5-3 voorsprong en een score van 161 punten voor beide darters was Smith als eerste aan zet. Triple 20 vloog raak, maar Smudger koos er niet voor om via de triple 17 naar de bullseye te gaan. Wegzetten op dubbel 18 leek hem een betere optie.

De Engelsman rekende er dus niet op dat Price de overgebleven score van 161 zou uitgooien, maar de Welshmen mikte zowaar raak. Smith pakte het sportief op, die wel kon lachen om de prachtige finish van zijn tegenstander.

Uiteindelijk verloor Smith de kwartfinale van de International Darts Open met 5-6 van Price – na met 5-2 voor te hebben gestaan. Op X (voorheen Twitter) spreken fans van een domme keuze van Smith. ‘Realistisch gezien is het de procentuele keuze die je maakt door er niet voor te gaan, maar als een speler met de capaciteiten van Price op een finish staat, moet je er zeker voor gaan’, reageert een fan.

‘Waarom zou je dat risico eigenlijk nemen’, vraagt iemand zich af. ‘Het is begrijpelijk als het tegen een laaggeplaatste speler is, maar niet tegen iemand als Price.’ Een ander reageert: ‘Dit moet je nooit doen, uitnodigen voor een finish. Ga er gewoon voor. Altijd.’

Reactie van Smith

Smith is echter niet van mening dat hij een grote fout heeft gemaakt. ‘Ik zou er niets aan veranderen. De volgende keer doe ik hetzelfde’, aldus de nummer 16 van de wereld op X. ‘Prachtig gedaan door Gezzy, geweldige checkout onder enorme druk.’

Een fan begrijpt niet waarom Smith niet op zijn keuze terugkomt. ‘Waarom zou je hetzelfde opnieuw doen als dit je de wedstrijd kost’, reageert hij. ‘Spelers zijn tegenwoordig te goed om ze zelfs maar een minieme kans te geven, net als jij.’

Daarop antwoordt Smith dat de kans dat een darter een 161 uitgooit, op basis van de statistieken 3,49% is. Oftewel: Smith is nog steeds van mening dat zijn keuze voor het wegzetten de beste optie was.

Wat vind jij: moet een darter in zo’n situatie altijd kiezen om uit te gooien? Reageer onder dit bericht in de reacties.

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *