Nieuws

Enorme stunt: Berry van Peer kegelt Josh Rock uit WK Darts

Koen van Ekeren - 23 december 2023, 22:38

Berry van Peer heeft zaterdagavond Alexandra Palace voor een grote sensatie gezorgd op het WK Darts. De Nederlander was met 3-1 in sets te sterk voor het Noord-Ierse talent Josh Rock.

Berry van Peer stunt met zege op Josh Rock

In de eerste ronde was Berry van Peer – die dit jaar zijn debuut maakt op het WK Darts – al verrassend te sterk voor de Engelsman Luke Woodhouse. Ook tegen Josh Rock was Van Peer de underdog, maar de Nederlander bleef de dartsbelofte de baas.

Josh RockStatistiekenBerry van Peer
3180 gegooid2
18140+ gegooid14
36100+ gegooid35
43.75% (7/16)Checkouts64.71% (11/17)
112Hoogste checkout121
91.87Gemiddelden (3 darts)91.32
7Legs gewonnen11

Rock plaatste direct een break, maar Van Peer pakte vervolgens drie legs op rij. De Nederlander was – in tegenstelling tot zijn tegenstander – uitermate sterk op zijn dubbels. Al zijn 3 pijlen op een dubbel gingen in de eerste set raak, tegenover één op zeven bij Rock.

Scorend was Rock sterker, maar het waren de dubbels waarmee Van Peer het verschil maakte. Hij kwam uiteindelijk tot een finishpercentage van 62 (!) procent. Toch liet Van Peer in de tweede set een belangrijke kans liggen. Bij een 1-2 voorsprong miste de Nederlander dubbel 13, waarna Rock vanaf 107 een beslissende vijfde leg afdwong. Die was een prooi voor Van Peer, die via een 121-finish via bullseye op één set van de volgende ronde kwam.

De 22-jarige Rock stond met zijn rug tegen de muur, zeker toen Van Peer in de derde set op een 0-2 voorsprong kwam. De Noord-Ier toonde echter veerkracht en knokte zich terug tot 2-2. In die vijfde leg kreeg Van Peer twee matchdarts, maar dubbel 8 en dubbel 16 gingen mis. Rock kreeg via 82 één pijl om in leven te blijven en mikte raak: 2-1 in sets.

Mentaal ijzersterk

Van Peer toonde echter aan mentaal ijzersterk te zijn en wist Rock in de vierde set meteen te breaken. Bij een 2-1 voorsprong in legs was het Van Peer die het eerst op een finish kwam. Het publiek was op de hand van Rock, maar Van Peer bleef onder het gefluit kalm en gooide tops direct raak.

Na Raymond van Barneveld, Michael van Gerwen en Richard Veenstra is Van Peer de vierde Nederlander die we na de kerst terugzien in het iconische Ally Pally. Hij strijdt dan met Damon Heta voor een plek bij de laatste zestien.

Foto: Jonas Hunold/PDC Europe

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *