Nieuws

Michael Smith wint na heroïsche strijd eerste WK-titel

Koen van Ekeren - 3 januari 2023, 23:51

Michael ‘Bully Boy’ Smith heeft vanavond voor de eerste keer in zijn carrière het prestigieuze PDC World Darts Championship gewonnen. Michael van Gerwen was in een enerverende WK-finale niet opgewassen tegen Smith: 7-4.

Michael Smith – Michael van Gerwen: 7-4

Naast de Sid Waddell Trophy – de trofee voor de wereldkampioen darts – wint Smith 500.000 Britse Pond én verovert hij de nummer 1-positie op de wereldranglijst. Michael Smith won de finale in stijl: hij gooide een 9-darter, haalde een moyenne van iets boven de 100 en was ijzersterk met zijn finishes.

In de eerste set moesten de darters op gang komen, want er werden de nodige dubbels gemist. Van Gerwen was de eerste die een break plaatste, door er via een 11-darter 1-2 van te maken. Zijn eigen leg gooide hij vervolgens in vijftien pijlen uit: 1-0 in sets.

In de tweede set van de WK Darts-finale waren de darters los en volgde de beste leg op een WK aller tijden. Michael van Gerwen startte die met acht perfecte pijlen, maar miste op dubbel 12. Maar ook Michael Smith gooide twee maximale scores en noteerde een 9-darter. Sensationeel.

Michael Smith op PDC WK Darts

In de vijfde set was het Van Gerwen die voor het eerst de set ‘afpakte’ van zijn tegenstander. Smith mocht bij een 2-2 stand in legs beginnen, maar bezweek onder de druk. Van Gerwen bleef stoïcijns en kwam voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong: 2-3.

De zesde en zevende set waren echter een prooi voor Bully Boy. Vooral de zevende was magistraal, waarin Smith zich terugknokte vanuit een 2-0 achterstand en via onder meer via een cruciale 130-finish voorkwam dat Van Gerwen opnieuw op voorsprong kwam.

Met 104,63 had Van Gerwen tot de finale het hoogste WK-gemiddelde van alle deelnemers, maar tegen Smith haalde de voormalig kampioen zelden dat niveau. Set 9 was daarvoor tekenend, waarin Van Gerwen een zeldzaam laag gemiddelde van 80,86 noteerde.

Met het winnen van vier sets op rij was Smith nog maar één set verwijderd van de titel. De stroef spelende Van Gerwen maakte er in de tiende set nog 6-4 van, maar het spel was pover en aanknopingspunten waren er nauwelijks.

In de zevende set kwam Van Gerwen geweldig uit de startblokken. Met een 11-darter wist hij Smith te breaken en Van Gerwen leek op weg om het verschil terug te brengen tot één set, maar Smith toonde veerkracht. De Engelsman pompte er nog een paar 180’s in, was ijzersterk op zijn finishes en gooide met zijn tweede matchdart raak.

Jarenlang was Michael Smith de eeuwige nummer twee. De Engelse darter reikte vaak tot de finale op een major-toernooi (waaronder drie keer de finale van het WK-darts), maar won die eindstrijd nooit. Tot afgelopen november. Met de winst van de Grand Slam of Darts in november werd Smith eindelijk een major-winnaar. Nu wint hij zelfs de Word Championship Darts en is Michael Smith de nummer één van de wereld.