Nieuws

Van Gerwen excelleert ook tegen Van den Bergh en bereikt WK-finale

Koen van Ekeren - 2 januari 2023, 23:53

Michael van Gerwen heeft vanavond op zeer overtuigende wijze in de halve finale van het WK Darts gewonnen van Dimitri Van den Bergh. De Belg kreeg een regelrechte ‘whitewash’ te verwerken: 6-0. Mighty Mike neemt het morgen in de finale van het prestigieuze dartstoernooi op tegen Michael Smith.

Dimitri van den Bergh – Michael van Gerwen: 0-6

Het was eenrichtingsverkeer in Ally Pally. Op Michael van Gerwen stond vanavond geen maat, die een moyenne van 108,28 (!) per drie pijlen noteerde. Van den Bergh had daarentegen een complete off day en won van de 22 gespeelde legs er slechts 4.

In de eerste set was het Van den Bergh die het publiek in Ally Pally op het eerste hoogstandje trakteerde. Via een magistrale 170-finish plaatste de Belg de eerste break van de wedstrijd. Het antwoord van Van Gerwen mocht er zijn: de man in het lichtgroen breakte direct terug en legde via een 11-darter beslag op de eerste set: 1-0.

Tot nu de halve finale maakte Van den Bergh op het WK indruk met zijn finishing, maar tegen Van Gerwen stond het vizier minder op scherp. De Belg miste in de tweede set een volle hand pijlen om zijn leg te houden en zag de set naar Van Gerwen gaan.

128,83

In set drie probeerde Van den Bergh het over een andere boeg: het spel opzettelijk vertragen. Het deerde de zichtbaar geïrriteerde Van Gerwen niet. De drievoudig wereldkampioen gooide eveneens een Big Fish en met een buitengewoon hoog gemiddelde van 128,83 gingen alle legs naar Van Gerwen: 3-0.

Het focussen op het ontregelen van de tegenstander deed het spel van Van den Bergh geen goed. In de vierde set dwong The Dreammaker via een 121-finish nog wel een beslissende vijfde leg af, maar de Belg liet na missers op dubbel 20 de set onnodig uit zijn handen glippen.

Bij een 4-0 voorsprong nam Van Gerwen geen gas terug. Sterker: hij deed er nog een superset bij. De eerste leg ging in 13 pijlen uit, de andere twee in 11 pijlen: wederom resulteerde het in een setgemiddelde van 128,83. In de laatste set werd het niet meer spannend, waarin Van Gerwen alle legs won.

WK-finale tegen Michael Smith

Morgenavond (rond 21:00 uur) strijdt Van Gerwen met Michael Smith om de prestigieuze Sid Waddell Trophy, de trofee voor de wereldkampioen darts. Het is een herhaling van de WK-finale van drie jaar geleden. Op 1 januari 2019 won Van Gerwen het WK Darts door Smith met 7-3 te verslaan. Voor Van Gerwen is het de zesde keer dat hij in de finale van een WK staat en hij won het toernooi al drie keer.

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren