Tips

Dart training: zo moet je oefenen om écht goed te worden

Koen van Ekeren - 16 februari 2020, 20:40

Het leuke van darten is dat iedereen met veel (en de juiste) trainingsarbeid in staat is om een alleraardigst pijltje te werpen. Maar hoe moet je oefenen met darten om jezelf snel te verbeteren? We geven 7 tips voor je dart training.

Dart training tips

Of het nou gaat om Michael van Gerwen, Peter Wright of Gerwyn Price; alle professionele darters maakten veel trainingsuren voordat ze de top bereikten. Maar wat is het geheim van een goede darts training?

1. Train zeven uur per week

Het begint bij regelmaat. Met af en toe een pijltje werpen in de kroeg kom je er niet. Wil je uiteindelijk (bijna) net zou goed gooien als iemand als Michael van Gerwen of Dimitri van den Bergh, dan is het belangrijk om vrijwel dagelijks te oefenen.

Zorg dat je thuis een dartbord hebt hangen en probeer elke dag een uurtje te gooien. Het is veel beter om elke dag een uur te trainen dan 7 uur elke zaterdag. Hierdoor krijg je vanzelf meer gevoel in je worp en merk je dat de pijlen gemakkelijker in de triples vliegen.

2. Mik niet alleen op de triple 20

Het is verleidelijk om alleen te oefenen op de maximale score, maar het is absoluut geen goede dart training. Het alleen maar mikken op de triple 20 maakt je training saai, waardoor het moeilijk wordt om geconcentreerd en scherp te blijven. Bovendien werk je dan te weinig aan je dubbels en andere triples.

Kies er in plaats daarvan voor om ook regelmatig op de 19, 18 en bull te mikken. Hierdoor lukt het beter om je focus te houden en oefen je ook op op de andere delen van het bord, die ongetwijfeld ook wat aandacht nodig hebben. Een goede manier om dit te trainen is door Cricket te spelen.

Meer tips om beter te worden met darts? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

3. Speel geen 501 bij een dart training

Zéker als je nog niet zo lang dart, is het trainen met het klassieke 501 geen goed idee. Elke keer eindigen op dubbel 1 werkt niet erg motiverend. Bovendien train je dan te weinig de triples die er toe doen en houd je je te veel bezig met het rekenwerk.

Kies in plaats daarvan voor andere dartspellen, waarbij je oefent op verschillende triples. Het is cruciaal om de 20, 19, 18 en bull goed te oefenen. Een leuke en eenvoudige oefening om deze gebieden te verbeteren, is door eerst te mikken op de triple 20. Raak je deze, dan ga je verder naar de 19, gevolgd door de 18. Als laatste probeer je de bullseye te slechten.

4. Denk aan je dubbels

Neem áltijd de dubbels mee in je training. Het is een vreselijk gevoel om een straatlengte voorsprong te hebben in een 501-spel en alsnog te verliezen door gemiste dubbels. Een goed finishpercentage is minstens zo belangrijk als het gooien van hoge scores.

Een geweldige manier om je dubbels te verbeteren, is door het spel Bob’s 27 te spelen. Bij deze trainingsmethode speel je met punten en probeer je zo lang mogelijk in leven te blijven. Een ander spel dat we aanraden is 9 Darts Checkout. Bij deze trainingsvorm leer je niet alleen scherp te zijn op de dubbels, maar verbeter je ook het rekenen.

5. Sluit je aan bij een dartteam

Van het gooien van wedstrijden in competitieverband leer je veel. Sluit je daarom aan bij een plaatselijk dartteam, of begin er zelf een met je vrienden. Zeker wanneer je in de darts competitie tegen sterkere tegenstanders speelt, komt dit je niveau ten goede. Je wordt immers gedwongen om beter te gooien, waardoor het beter lukt om je te focussen. Bovendien motiveert het je om nóg beter te trainen.

Daarnaast ontmoet je ervaren darters waar je wat van kunt opsteken. Vraag ze bijvoorbeeld of de dartshouding goed is, en of je iets kan verbeteren aan de grip of worp.

6. Probeer iets nieuws

Begin je net met darten? Profiteer dan van het feit dat er nog geen werpstijl is ingeslepen en probeer verschillende stijlen uit. Kies bijvoorbeeld voor een andere darts grip, probeer de pijlen sneller achter elkaar te werpen uit of laat de dart eerder of later los. Je zal al snel ontdekken welke techniek voor de beste nauwkeurigheid zorgt. Maak het eventueel meetbaar door de gemiddeldes bij te houden.

Blijf daarnaast experimenteren met nieuwe pijlen, of andere onderdelen daarvan. Op deze manier ontdek je jouw perfecte setup. In het artikel Dartpijl: welke moet je hebben? Lees je waar je op moet letten bij het kiezen van nieuwe pijlen.

7. Houd je voortgang bij

Net zoals een weegschaal motiveert als je wilt afvallen, motiveert het ook om bij het darten je voortgang bij te houden. Na een lange periode veel oefenen kan het niet anders dan dat je een mooie progressie boekt – en het is leuk als de statistieken dat bewijzen.

Speel bijvoorbeeld elke maand een paar potjes 501 in een dart app, die het gemiddelde bijhoudt. Schrijf dit gemiddelde op in een document en noteer ook het finishpercentage.

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren

Reacties

hey,
veel van deze tips doe ik al, maar toch lukt het me niet om de regelmaat te behouden. triples lukt best aardig.daarom heb ik me nog niet ingeschreven in een club.

Hoe ik train op de dubbels, tripples, en bull is door telkens rond het bord te gaan beginnend op de bull. Je gooit eerst bull en dan D20, dan terug op de bull en D18. Zo ga je rond op alle even getallen. Als je rond bent herhaal je dit door op de tripples te gooien.

Doe dit 1 keer per dag tijdens je training.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *