Koopadvies

9 darts accessoires die elke darter wil hebben

Koen van Ekeren - 24 mei 2021, 12:55

Een dartbord en een setje pijlen: meer heb je niet nodig om te darten. Er bestaan echter een heleboel darts accessoires die het darten leuker maken, of beter. Van een vingerwax voor een optimale grip tot een flightbeschermer: we bespreken onze 9 favoriete dart accessoires.

1. Dartbord waterpas

Dit dartbord accessoire maakt een einde aan alle scheve discussies. Plaats de Winmau Spirit Master in het het grote vak van de 20 en de waterpas geeft uitsluitsel. Staat het bolletje in het midden, dan weet je dat het dartbord netjes recht staat. Het is een van de goedkopere darts accessoires, want voor vijf euro heb je ‘m al in huis.

2. Dartcase

Het zekere nemen voor het onzekere: dat doen darters graag al ze op pad gaan om te gooien. En dus nemen ze liever niet één setje darts mee, maar gaan er ook reservepijlen in de tas. Wat extra shafts en flights mogen ook niet ontbreken. Maar waar je dat allemaal laat?

In een speciale dartcase, zoals deze stijlvolle Secuda Case, gemaakt van aluminium. De case is licht, maar stevig. En er kunnen heel wat dart accessoires in worden opgeborgen. Je kunt er zes dartpijlen in kwijt en daarnaast zijn er speciale vakjes voor je flights, shafts en meer.

3. Sight Right

Met darten is het belangrijk dat je bij elke beurt op precies dezelfde plek staat. Dit darts accessoire helpt je daarbij. Je legt de Winmau Sight Right onder het dartbord, tegen de muur. Op het accessoire van Winmau bevinden zich twee verticale lijnen, op verschillende hoogtes. Zie je vanaf de oche een ononderbroken rechte witte lijn, dan betekent dit dat je recht tegenover het midden van het dartbord staat. Bij een knikje in de lijn weet je dat je een stap naar links of rechts moet zetten.

Er zijn ook lijnen voor de dubbel 16 en dubbel 10. Sommige darters zetten bij dubbels aan de zijkanten een stap naar links of rechts. Met dit hulpstukje weet je zeker dat je er netjes recht voor staat.

4. Vingerwax

Als je tegenstander simpelweg beter was: oké, prima. Maar je wilt niet verliezen omdat je last had van glibberige vingers. Een speciaal voor darters ontwikkelde vingerwax helpt voor een betere grip. Door je vingers af en toe langs de darts wax te halen, houd je de vingers stroef.

5. Elektronisch scorebord

Natuurlijk kun je de score bijhouden met een app, of noteren met pen en papier. Maar niets is zo handig als een elektronisch scorebord dat je naast het dartbord monteert. Deze Dartsmate Chalkie houdt niet alleen de score bij, maar biedt ook extra functies. Zo wordt je darts gemiddelde berekend en is er naast het spelen van X01-spellen een speciale trainingsmodus.

Er bestaan ook geavanceerdere elektronische scoreborden, zoals de DartsMate Match van Bull’s. Die is een stuk groter en hij geeft alle gegooide scores weer op het display. Het scorebord is ook toegestaan bij officiële wedstrijden van de Nederlandse Dart Bond.

6. Dartbord tripod

Wil je ook op vakantie met pijlen kunnen smijten, of in de tuin? Met een Dartboard Tripod Standaard neem je je hoge scores overal mee naartoe. Zo’n standaard is handzaam en eenvoudig op te zetten. Het dartbord monteer je met twee schroeven en de drie stevige poten zorgen dat de standaard altijd stabiel staat.

7. Dartverlichting

Een dartbord is op z’n mooist als-ie goed verlicht is. En dat ziet er niet alleen professioneel uit, maar de dartbord verlichting helpt ook bij de nauwkeurigheid. Door het ontbreken van schaduwen zie je direct of de pijl er net wel, of net niet in zit. Wel zo handig voor je focus.

Een populaire optie is de Winmau Plasma 360. Liefst 132 kleine ledjes zorgen dat het dartbord goed verlicht is, zodat je geen schaduw ziet. Het is niet nodig om extra gaten in de muur te boren, want de vier magnetische pootjes bevestig je op het dartbord.

8. Flightbeschermer

Binnen no-time zijn ze versleten, die flights. Dat ze op den duur stukgaan is onvermijdelijk, maar er is wel een manier om de levensduur te verlengen: met flightbeschermers. Het zijn kleine darts accessoires die je achterop de flight plaatst.

Gooi je een dartpijl op de stalen flightbeschermer, dan ketst de pijl af. Hierdoor krijgen de dart flights een langere levensduur. De flightbeschermers hebben ook nog een ander voordeel: ze zorgen dat de flight goed gespreid blijft. Dit is belangrijk voor een stabiele vlucht van de dart.

9. Dartmat met oche

Tijdens het darten plaats je je voet waarschijnlijk het liefst tegen een houten balk: de oche. Die hoef je niet in de vloer te slaan, want er zijn ook dartmatten met oche. Zo bescherm je ook meteen je vloer.

Een van onze favoriete dart accessoires is de Bull’s Dartmat. De van rubber gemaakte dartmat oogt bijzonder chique en geeft je dartbaan een professionele uitstraling. Hij is voorzien van een antisliplaag, dus de mat blijft goed op z’n plek liggen.

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *