Algemeen

6 leuke en populaire dartspellen voor alle niveaus

Koen van Ekeren - 26 november 2019, 09:13

Het is altijd gezellig om met je vrienden, familie of team een pijltje te werpen. Beperk je hierbij vooral niet tot het klassieke 501, want er zijn meer leuke dart spellen. In dit artikel laten we je kennismaken met de voor ons 6 leukste darts varianten, die geschikt zijn voor spelers van alle niveaus.

Dart spellen

Naast 501 zijn er meer leuke dartspellen die je op een dartbord kunt spelen. Het leuke van de spellen is dat ze (in tegenstelling tot 501) niet alleen leuk zijn voor de gevorderde darter, maar ook voor de beginner die al blij is het bord te raken. Dit zijn de leukste darts varianten:

1. Knock-out

Wat ‘Rondje om de tafel’ is voor tafeltennis, is Knock-out darts voor darten: een ultragezellig spel om met een grote groep mensen te spelen. De eerste speler probeert een zo hoog mogelijke score te gooien. Bij de volgende speler moet de score minstens zo hoog zijn als bij de voorganger. Gebeurt dit niet, dan krijgt hij of zij een streep achter de naam. Als je drie strepen achter je naam hebt, dan ben je af. De speler die als laatst overblijft wint.

2. Sudden Death

Een ander leuk dartsspel om met een grote groep te spelen, is de Sudden Death. Hierbij gooit elke darter in een ronde drie pijlen. De speler die na de ronde de laagste score heeft, valt af. De laatst overgebleven speler is de winnaar.

3. Around the clock

Een eenvoudig, maar leuk darts spel is Around the clock. Van de spelers wordt verwacht dat ze elk nummer van het bord raken. Hierbij begin je bij de 1, ga je door tot de 20 en eindig je met de bull. De eerste speler die de bull raakt, wint.

Om het nog uitdagender te maken, kun je er nog een extra spelelement ingooien: als je drie pijlen mist op een nummer (of uiteindelijk de bull), dan moet je een stapje terug.

Leuk is het ook om een worp in de dubbel of triple te belonen. Als je een dubbel raakt, dan sla je het volgende nummer over. Bijvoorbeeld: moet je de 6 gooien en raak je de dubbel 6, dan wordt nummer 7 overgeslagen en is het volgende vereiste nummer de 8. Raak je de triple, dan mag je twee nummers overslaan.

4. Joker

Een leuke variant op Around the clock is Joker. In je eerste beurt probeer je de 20 te raken, in de tweede de 19, in de derde de 18, enzovoort. Mis je drie de pijlen op het vereiste nummer, dan ben je af – tenzij je een joker kunt inzetten.

Een joker ontvang je als je bij het vereiste nummer drie punten hebt gescoord. Hierbij telt een single als één punt, een dubbel als twee punten en een triple als drie punten. Je scoort dus bijvoorbeeld een joker als je de single drie keer raakt, maar ook als je één keer in de single gooit en één keer in de dubbel.

Elke joker is één pijl waard. Mis je bijvoorbeeld drie keer de vereiste 5 en heb je twee jokers over. Dan mag je dus nog twee pogingen wagen op de 5. De speler die het verst in het spel komt of de meeste jokers heeft verzameld, wint.

5. Cricket

Een van de bekendste en populairste dart spellen is Cricket darts. Met Cricket is het de bedoeling om de getallen van 15 tot en met bull drie keer te raken. Hierbij telt de single als één, de dubbel als twee en de triple als drie. De bull telt voor één en de bullseye voor twee. De speler die alle getallen als eerst heeft ‘dichtgegooid’ – inclusief bull – is de winnaar.

6. Tactics

Een variant op Cricket is TacTics darts. Dit is bijna hetzelfde, maar met TacTics worden er meer cijfers gebruikt: van 10 tot en met 20, inclusief bull. Ook bij dit darts spel is het de bedoeling om als eerste drie keer de waardes te gooien.

Voor de gevorderde darter is het leuk om tactics met punten te spelen. Wanneer je op een getal gooit die je zelf al hebt dichtgegooid, maar de tegenstander niet, dan levert dit getal je punten op.

Heb je de 20 bijvoorbeeld al drie keer geraakt en je tegenstander nog niet, dan krijg je 20 punten voor elke keer dat je deze waarde opnieuw raakt. Je bent winnaar van het spel als je alle getallen dichtgegooid hebt én je de meeste punten hebt.

Neem ook een kijkje naar de 7 darttips voor de beginnende darter om je winstkansen te vergroten.

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *