Deze 4 mentale tips maken van jou een betere darter
Darten staat bekend als een mentale sport. Het is de kunst om ijzig kalm te blijven op je dubbels – en om jezelf niet naar beneden te praten als het even niet loopt. Maar hoe doe je dat? In dit artikel geven we vier mentale tips die helpen om het spel van je darts te verbeteren.
Mentale tips voor betere darts
Wanneer je net begint met darten, komt het vooral aan op de houding en techniek. Gooi je wat langer, dan wordt het mentale aspect steeds belangrijker. Je bent in staat om een hoog niveau te halen, maar de uitdaging is om dit consequent te doen – ook in wedstrijden.
1. Begin met zelfvertrouwen
Het is niet voor niets dat Michael van Gerwen altijd vol bravoure aankondigt zijn tegenstander te slopen. Door met zelfvertrouwen aan de oche te verschijnen, leg je de basis voor een mentaal sterk spel.
Denk terug aan de 180’s (of andere hoge scores) die je deze maand hebt gegooid. Of aan de aan de dag dat de dubbels zo lekker liepen. Door te geloven dat je vandaag in staat bent om beter te gooien dan je ooit hebt gedaan, vergroot je al de kans dat het een magische dartsavond wordt.
2. Beheers je emoties
Dat je tijdens het darten emotionele reacties hebt; daar is geen ontkomen aan. Je zal opgetogen zijn na een 180, of na het gooien van een hoge finish. Je voelt je gefrustreerd als de hoge scores uitblijven, net als na het missen van eindeloos veel dubbels.
Dat je emoties hebt is geen probleem, maar wat je doet met je emoties, kan een probleem zijn. Het is verleidelijk om je te laten leiden door negatieve gedachten. Je gaat harder werpen. Sneller. Trekt typische gelaatstrekken. Dit heeft een negatieve invloed op je spel, waarna de vicieuze cirkel is gemaakt.
Probeer alleen bezig te zijn met datgene waarover je controle hebt.
Een goed voorbeeld van hoe het wel moet, zijn tennissers Roger Federer en Rafael Nadal. Zelden zie je ze klagen na een verkeerd gespeelde bal. Gemopper is er ook niet over het weer, pijntjes, of de tegenstander. Ze zijn alleen bezig met datgene waar ze controle over hebben.
Ook in het darten is het de kunst om je prestaties niet negatief te laten beïnvloeden door je emoties. Dat je tegenstander beter gooit of dat jij de dubbel steeds op een haar na mist, daar heb je geen invloed op. Waar je wel de controle over hebt, is je techniek. Probeer goed te staan, te werpen zoals je dat altijd doet, in het ritme zoals je dat normaal ook doet. Raak niet in paniek als de hoge scores nog uitblijven. Focus je op je techniek; dan komt de rest straks vanzelf.
3. Bepaal een doel
De volgende van deze mentale dart tips heeft te maken met focus en concentratie. Het kan lastig zijn om de focus tijdens een training of wedstrijd voortdurend vast te houden. Zeker wanneer je wat langer staat te gooien, heb je de neiging om de pijlen onbewust wat achtelozer richting het bord te werpen. Dat komt je spel niet ten goede.
Een goede manier om de focus te houden, is door steeds een duidelijk (en realistisch) doel voor ogen te hebben. Denk bijvoorbeeld aan: ‘Ik wil deze beurt minimaal 60 gooien’, of neem jezelf voor om de leg uit te gooien in minder dan 25 darts.
4. Mentaal sterker door visualisatie
De vierde mentale tip die we voor je hebben, is visualisatie. Dit is het inbeelden van een beweging of situatie. Er zijn talloze onderzoeken geweest die aantonen dat visualisatie de fysieke prestaties kan verbeteren. Professionele basketballers passen de techniek bijvoorbeeld toe om nauwkeuriger te worden in een strafworp, en tennissers om beter te serveren.
Wanneer je een bepaalde situatie inbeeldt, activeer je dezelfde hersengebieden als wanneer je de situatie fysiek zou uitvoeren. Het brein is niet in staat om het verschil op te merken tussen wat we visualiseren, en wat we daadwerkelijk uitvoeren.
Zo train je je nauwkeurigheid, zonder een dartpijl aan te raken.
Door herhaaldelijk de hersengebieden te activeren zonder de beweging uit te voeren, verbeter je de communicatie tussen de neuronen die bij de beweging horen. En zo kan het zijn dat je de nauwkeurigheid van je darts verbetert, zonder ook maar een pijl te hebben aangeraakt.
Beeld je bijvoorbeeld in hoe je de pijl in de triple 20 gooit, of in je favoriete dubbel. Doe dit inbeelden zo gedetailleerd mogelijk. Je moet het niet alleen voor je zien, maar het ook horen, ruiken en proeven. Houd je visualisatie zo positief mogelijk, maar wees ook realistisch. Visualiseer bijvoorbeeld niet dat je 180 gooit, als je dat nog nooit hebt gedaan.
Foto: Sven Mandel, CC BY-SA 4.0