Algemeen

Zo verwijder je een gebroken dart shaft

Koen van Ekeren - 2 mei 2021, 12:03

Soms breken shafts precies op een verkeerd punt af, waardoor je de gebroken dart shaft niet zomaar uit de barrel krijgt. Gelukkig zijn er manieren om een kapotte dart shaft uit de dartpijl te draaien. Met een dart shaft remover bijvoorbeeld – maar er zijn ook andere trucjes.

Dart shaft gebroken

Dart shafts zijn het meest kwetsbare onderdeel van de dartpijl. Het kan voorkomen dat hij afbreekt en het schroefdraad vastzit in de barrel. Er zijn vier manieren om een gebroken dart shaft uit de pijl te verwijderen:

1. Dart shaft remover

De gemakkelijkste manier om een gebroken dart shaft te verwijderen, is met een dart shaft remover. Dit is een handig busje, met aan de binnenkant twee scherpe punten. Deze prik je in de shaft, waarna je de remover-tool tegen de klok in draait. Al snel zie je de kapotte shaft naar boven komen.

2. Met je duim

Als de dart shaft niet al te diep is afgebroken, kun je hem verwijderen met je duim. Druk met je duim op de shaft en gebruik je andere hand om de barrel te draaien. Dit draaien doe je met de klok mee, dus rechtsom. Draai door tot de shaft mee naar boven komt.

3. Punt van de pijl

Lukt het niet met de duim? Probeer het dan eens met de punt van een andere dartpijl. Prik de punt in de zijkant van de shaft en draai met de barrel om een gaatje te maken. Beweeg de punt van de dart linksom (dus tegen de klok in) om de dart shaft uit de dartpijl te draaien. Hoe dit werkt, zie je in de onderstaande video.

4. Schroevendraaier

Nylon shafts krijg je er meestal eenvoudig uit, maar bij een ander materiaal dart shaft (zoals carbon) kan het verwijderen lastig zijn. Als de eerste drie tips niet werken, is een platte schroevendraaier je laatste remedie. Stook de punt eerst goed warm – bijvoorbeeld met een aansteker of bij het gasfornuis. Laat de schroevendraaier in de shaft smelten en wacht even om de punt te laten afkoelen. Beweeg de schroevendraaier tegen de klok in om de barrel uit de shaft te draaien.

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *