Nieuws

Deze 5 grote namen ontbreken op de Grand Slam of Darts 2023

Koen van Ekeren - 7 november 2023, 20:39

Door de kwalificatiecriteria ontbreken ieder jaar grote namen op de Grand Slam of Darts. Dit jaar is dat niet anders. Welke PDC-kanonnen hebben zich niet geplaatst voor de Grand Slam of Darts 2023?

Afwezigen Grand Slam of Darts 2023

De kwalificatiecriteria van de Grand Slam of Darts zijn vrij ingewikkeld. Allereerst plaatsen alle winnaars en runner-ups van de majors (de belangrijkste toernooien) van het afgelopen jaar zich voor de Grand Slam.

Vervolgens wordt het veld aangevuld met de winnaars van de European Tour en de beste speler van het Players Championship-circuit. Ook worden er plaatsen vergeven via allerlei andere toernooien, zoals het wereldkampioenschap jeugd en de Women’s World Matchplay.

Door de kwalificatiecriteria tasten enkele prominente darters ieder jaar mis voor het toernooi. Deze 5 namen springen er voor ons er dit jaar het meest uit.

 1. Raymond van Barneveld.
  Vorig jaar schitterde Raymond van Barneveld nog op de Grand Slam of Darts 2022, waarin hij in de kwartfinale won van Gerwyn Price. In de halve finale moest hij zijn meerdere erkennen in Michael Smith, die het toernooi later won. Dit jaar is Barney er niet bij. Hij slaagde er niet in om een van de kwalificatiecriteria voor de Grand Slam of Darts te halen, zoals het bereiken van de finale van een major, of het winnen van een European Tour. Ook in het kwalificatietoernooi ging het mis voor Van Barneveld, die nipt verloor van Boris Krcmar.
 2. Dimitri Van den Bergh.
  In 2020 won The Dreammaker een major, de World Matchplay, en steeg naar de top 10 van de wereldranglijst. Inmiddels is de Belg al maanden zoekende naar zijn vorm. Op het kwalificatietoernooi verloor hij nipt van Martijn Kleermaker (5-4), waardoor Dimitri Van den Bergh net als vorig jaar op de Grand Slam of Darts ontbreekt.
 3. Ross Smith.
  In 2022 won Ross Smith verrassend een majortoernooi: de European Darts Championship. Het 180-kanon kent zeker geen slecht jaar – hij won bijvoorbeeld twee keer een Players Championship-event en steeg voor het eerst in zijn carrière naar de top 16 van de PDC Order of Merit. Toch voldoet hij niet aan een van de kwalificatiecriteria en dus mag Smith toekijken vanaf de bank.
 4. Joe Cullen.
  Ook The Rockstar zien we niet aan de oche verschijnen in Wolverhampton. Dit jaar bereikte hij nog knap de halve finale van de World Matchplay en de World Grand Prix, maar verder is het een mager jaar voor Joe Cullen, die in 2023 vooralsnog geen PDC-titel won.
 5. José de Sousa.
  De Portugees won in zijn carrière één major en dat was de Grand Slam of Darts, editie 2020. Tijdens het WK Darts 2023 reikte The Special One tot de laatste 16, maar verder hebben we in de afgelopen twee jaar weinig van José de Sousa gezien. Een vrije val op de PDC Order of Merit dreigt.

Andere opvallende namen die ontbreken zijn onder meer Daryl Gurney en de Duitsers Gabriel Clemens en Martin Schindler. Ook Kim Huybrechts heeft zich niet gekwalificeerd.

Lees ook: Grand Slam of Darts Qualifier: deze 8 spelers hebben zich alsnog geplaatst.

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *