Nieuws

Deze bekende darters verliezen hun Tour Card in 2023

Koen van Ekeren - 25 december 2022, 20:46

Darters verliezen hun PDC Tour Card als ze na het WK Darts niet binnen de top 64 van de wereldranglijst staan. Voor 32 spelers is het al duidelijk dat ze na het huidige WK hun Tour Card kwijtraken. Onder hen zijn er een paar prominente namen, waaronder Glen Durant en John Henderson.

Deze spelers verliezen hun PDC Tour Card

Voor een profdarter is het cruciaal om een Tour Card te hebben, want die geeft toegang tot toernooien van de Professional Darts Corporation (PDC). Dit zijn bijvoorbeeld alle Players Championships en European Tour Qualifiers.

Een Tour Card kun je aan het begin van een kalenderjaar winnen tijdens Q-School (Qualifying School). Die kaart is dan voor ten minste twee jaar geldig, maar je verliest hem als je na een WK niet in de top 64 van de PDC Order of Merit staat.

Omdat alle overgebleven spelers van het WK al in de top 64 staan, weten we al welke spelers afstand moeten nemen van hun Tour Card. De meest opvallende naam is Glenn Durant. Duzza won in oktober 2020 nog als debutant de Premier League of Darts, maar is sindsdien afgegleden op de wereldranglijst. De darter kondigde onlangs aan in 2023 een sabbatical te nemen. In 2024 belooft Durrant mee te doen aan Q-School.

Een andere bekende darter die zijn tourkaart verliest is John Henderson. De Schot trad in januari 2011 toe tot de PDC nadat hij Q-School had doorlopen. Sindsdien nam hij negen keer deel aan het wereldkampioenschap darts. Zijn hoogtepunt voltrok in september vorig jaar, toen hij samen met Peter Wright de World Cup of Darts won. Als Henderson op het PDC-circuit wil blijven spelen, zal de 49-jarige darter zijn plaats op Q-School in januari moeten heroveren.

Hieronder zie vind je de lijst met darters die hun Tour Card na dit WK verliezen. Daaronder opvallend veel Nederlanders: Ron Meulenkamp, Maik Kuivenhoven, Niels Zonneveld, Geert Nentjes, Jeffrey de Zwaan en Berry van Peer. Ook een grote Duitse naam zien we terug in de lijst: Max Hopp staat slechts 89e op de PDC Order of Merit.

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren