Nieuws

Michael Smith smijt zich in thriller voorbij fenomenale Kevin Doets

Koen van Ekeren - 16 december 2023, 00:26

Regerend wereldkampioen Michael Smith heeft in een zenuwslopende en hoogstaande wedstrijd gewonnen van Kevin Doets. De Nederlander legde Bully Boy op het WK Darts het vuur aan de schenen, maar boog uiteindelijk het hoofd: 3-2.

Michael Smith in thriller langs Kevin Doets

Michael Smith is vastbesloten om meer dan één wereldkampioen te winnen en mikt op een back-to-back overwinning, maar het had weinig gescheeld of zijn race om titelprolongatie zat er alweer op. De Engelsman kreeg te maken met een ongenaakbare Kevin Doets, die de wedstrijd van zijn leven speelde.

Michael SmithStatistiekKevin Doets
100.09Gemiddelden (3 darts)99.46
150Hoogste checkout58
5180 gegooid9
18140+ gegooid20
46100+ gegooid48
50% (13/26)Checkouts37.5% (9/24)
13Legs gewonnen9

Beide spelers gingen de wedstrijd geweldig van start, met in de eerste set gemiddeldes van boven de honderd. Smith snelde naar een 2-0 voorsprong in de set, maar Doets deed scorend niet onder. In de derde set lag hij zelfs even op 9-darter-koers met twee 180’s, waarna hij met een 11-darter de marge terugbracht naar 2-1. Een breakkans volgde, maar D18 ging mis en dat werd door Smith afgestraft.

Ook na de pauze speelde Doets ijzersterk. De Nederlander vulde de triple 20 met regelmaat vol (hij gooide 9 keer 180 in de wedstrijd), maar slaagde er tot twee keer niet in om Smith te breaken. Bij zijn eigen legs kwam Doets niet in de problemen en in de beslissende vijfde leg sloeg Doets via tops toe: 1-1.

Op voorsprong

De relatief onbekende Doets – nummer 66 op de wereldranglijst – was ook in de derde set niet te stoppen. Via een 12-darter kwam Hawkeye op 1-0 en het antwoord van Smith mocht er zijn, die via een 150-finish de stand op 1-1 zette. De set mondde uit in een bloedstollende vijfde leg, met een 180 voor beide darters. Doets won en pakte een voorsprong van 1-2 in sets.

Smith boog het hoofd echter niet en deed er nog een tandje bij. In de vierde set nam hij een 2-0 voorsprong, onder meer via een fraaie 121-finish. Doets maakte het nog spannend door een leg te pakken, maar de regerend wereldkampioen sloeg toe en won de set waarin hij een moyenne van 110,22 per drie pijlen haalde.

Beslissende set

In de beslissende vijfde set deelde Smith direct een geweldige tik op de kin uit. Doets stond in de eerste leg – die hij mocht beginnen – keurig op dubbel 12 en Smith was ver weg. Wat volgde was een magistrale 142-finish en een break. Daarna was het verzet van Doets gebroken. Smith knoeide nog even met zijn dubbels, maar sloeg in de vierde leg via zijn zesde matchdart eindelijk toe.

De Engelsman heeft nu even tijd om bij te komen, want de titelhouder komt pas na de kerst terug voor de derde ronde. Bekijk ook de WK Darts bracket om te zien wie hij dan mogelijk treft.

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *