Nieuws

Dartsensatie Josh Rock gaat voor de titel: ‘Ik wil wereldkampioen worden’

Koen van Ekeren - 13 december 2022, 17:32

Josh Rock is de nieuwe sensatie binnen de dartsport. De 21-jarige rising star kent een uitzonderlijk debuutjaar, met meerdere PDC-titels, twee 9-darters en weergaloze gemiddeldes. Aanstaande zaterdag gaat de jonge Noord-Ier op voor zijn eerste wereldkampioenschap.

PDC-sensatie van 2022

Rock draait nog maar sinds begin 2022 mee bij de PDC, maar behoort nu al tot de buitencategorie. In de Players Championship 22 gooide het supertalent een uitzonderlijk gemiddelde van 121,88 punten per drie pijlen. Daarmee was het wereldrecord van Peter Wright (123,5) bijna aan diggelen.

Een 9-darter op een televisietoernooi gooien is niet iedereen gegeven, maar Josh Rock had er maar een paar toernooien voor nodig. In november gooide hij zijn eerste tijdens de Grand Slam of Darts, tegen Michael van Gerwen. Eerder zette hij de perfecte leg al neer op een vloertoernooi, bij de Players Championship 5.

De prijzenkast is ook al rijkelijk gevuld. Rock won vijf Development Tour-titels en behaalde met de Players Championship 28 zijn eerste titel op de PDC. Twee weken geleden was Rock de beste bij de World Youth Championship en dat deed hij in stijl. Het talent gooide in de finale een gemiddelde van 104,13 – een record voor dat toernooi.

Rock is momenteel ‘slechts’ de nummer 47 van de PDC Order of Merit, maar wordt door zijn prestaties gerekend tot een van de favorieten. De darter gelooft dat hij in staat is om de prestatie van Rob Cross na te bootsen, die de beroemde Sid Waddell Trophy in de wacht sleepte bij zijn debuut in januari 2018.

‘Ik wil wereldkampioen worden’

‘Ik geloof erin dat ik het toernooi kan winnen’, is Rock zelfverzekerd tegenover de PDC. ‘Ik heb de beste spelers ter wereld verslagen en ik zal ze blijven verslaan.’ De jonge darter is ambitieus. ‘Ik wil de nummer één van de wereld worden en ik wil wereldkampioen worden. Ik zal er alles aan doen om dat te bereiken.’

Josh Rock neemt het in de eerste ronde op tegen José Justitia, op zaterdag 17 december (rond 23:00 uur). Bij een overwinning treft hij Callan Rydz, de kwartfinalist van vorig jaar.

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren