Nieuws

Q-School: Jeffrey Sparidaans stunt en wint eerste PDC Tour Card

Koen van Ekeren - 12 januari 2023, 22:22

Jeffrey Sparidaans heeft voor een verrassing gezorgd door de eerste Final Stage te winnen op de European Q-School. Daarmee mag de 29-jarige Tilburger zich de komende twee jaar profdarter noemen.

Tour Card voor Jeffrey Sparidaans

Met een PDC Tour Card mag je meedoen aan professionele toernooien van de PDC, waaronder Championships-toernooien, de UK Open en Euro Tour-qualifiers. In 2018 slaagde Sparidaans er al in om zich te plaatsen voor Lakeside, het WK Darts van de BDO. Nu doet hij voor het eerst mee aan de PDC-Tour.

In een ijzersterk veld van 128 darters was Sparidaans vandaag de sterkste. Zeven keer moest de Nederlander daarvoor winnen. Op weg naar de halve versloeg Sparidaans vier landgenoten: Jan de Weerdt, Patrick Maat, Maik Kuivenhoven en Owen Roelofs.

In de halve finale kwam Sparidaans tot een indrukwekkende moyenne van 101,62 per drie pijlen. Dat was tegen de Fransman Jacques Labre. In de finale stond de darter tegenover Ronny Huybrechts, de broer van. De eerste drie legs verliepen aan beide kanten stroef en Sparidaans keek tegen een 2-1 achterstand aan.

Daarna gaf de Nederlander geen leg meer weg. Zijn laatste leg was ook zijn beste, waarbij Sparidaans de Tour Card veiligstelde door in 13 pijlen uit te gooien. Voor Ronny Huybrechts is de kaart niet binnen, al staat hij er goed voor. Door zijn finaleplek staat Huybrechts voorlopig eerste op de Q-School Order of Merit.

Op vrijdag, zaterdag en zondag volgt nog een speelronde in de Final Stage van Q-School. De dagwinnaars krijgen een PDC Tour Card. Ook worden ze uitgereikt aan de top 10 van de Order of Merit. In de UK Q-School ging de PDC Tour Card naar Arron Monk. Fallon Sherrock bereikte de kwartfinales.

Bron: PDC
Bron: PDC
Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren