Nieuws

Bizarre comeback op WK Darts: Cross wint na 4-0 achterstand en staat in halve finale

Koen van Ekeren - 1 januari 2024, 15:53

Het is een van de beste comebacks óóit op het WK Darts. Rob Cross kwam in de kwartfinale met 4-0 achter tegen een ontketende Chris Dobey, maar boog de achterstand om in een 4-5 overwinning.

Matchdart voor Dobey

Chris Dobey begon de wedstrijd weergaloos en leek hard op weg naar een ‘whitewash’. De 33-jarige darter nam een 4-0 voorsprong in sets en vooral de vierde set was zeer indrukwekkend, met een 11-darter, 12-darter en vervolgens bijna een 170-finish.

Dat niveau kon Dobey echter niet lang genoeg vasthouden. Cross – de wereldkampioen van 2018 – ging steeds beter spelen en pakte twee sets op rij. Bij een 4-2 voorsprong nam Cross een 2-1 voorsprong in legs, maar opeens vond Dobey het weer. Hij maakte 2-2, kreeg bij een score van 124 een matchdart op de bullseye, maar miste op millimeters. Cross verkleinde de marge zo met één set: 4-3.

Comeback van de eeuw

In de set daarop plaatste Cross meteen een break, door overtuigend in 13 pijlen uit te gooien. De resterende legs gingen met de darts mee en de stand was helemaal gelijk: 4-4.

In de beslissende laatste set kwam Cross op 2-0 voorsprong in legs, dankzij geweldige finishes van 117 en 130. Dobey werkte echter ook aan een comeback en maakte er 2-2 van, waardoor het aankwam op een zenuwslopende tiebreak. Onder die druk was het niveau hoog, bijvoorbeeld toen Cross er via een 10-darter 4-3 van maakte in legs. Dobey kreeg in zijn eigen leg een pijl via tops om de stand op 4-4 te zetten, maar miste. De eerste matchdart van Cross was wél raak en de comeback – misschien wel een van de mooiste op het PDC WK ooit – was voltooid.

Op dinsdag 2 januari krijgt Cross te maken met Brendan Dolan of Luke Littler. De wedstrijd wordt ’s avonds gespeeld.