Nieuws

Darttalent Van Veen onderuit tegen verrassend sterke Leung

Koen van Ekeren - 18 december 2023, 22:53

Gian van Veen is in na de eerste ronde uitgeschakeld op het WK Darts. De Nederlander kreeg tegen de relatief onbekende Man-Lok Leung onverwachts te maken met veel tegenstand. Van Veen verloor met 2-3 en daar was niets op af te dingen.

Gian van Veen uitgeschakeld op WK Darts 2024

Voor de gemiddelde kijker is Leung een onbekende naam, maar de darter uit Honkong had zich voor vanavond al laten zien in het PDC-circuit. Leung haalde in 2022 de kwartfinales van het Youth World Championship en won drie titels op de Asian Tour, waarmee hij wordt gezien als een grote belofte voor zijn continent.

Vanaf de eerste set was het duidelijk dat het geen makkelijke avond zou worden voor Gian Van Veen, die de eerste leg naar de onbevangen spelende Leung zag gaan. De tweede, derde en vierde leg resulteerden ook in een break, waardoor het aankwam op de vijfde leg. Via dubbel 16 mikte Van Veen raak, die in de eerste set 100 procent op zijn dubbels scoorde.

Wonder

Dat Van Veen ook de tweede set won, mag een wonder heten. De 24-jarige Leung snelde naar een 2-0 voorsprong via onder meer een 101-finish, maar miste in het vervolg kans op kans om de set binnen te hengelen. Van Veen kon in de tweede set scorend niet mee, maar pakte dankzij 12 (!) gemiste setpijlen van Leung alsnog het cadeautje uit: 2-0.

De joviale Leung liet zich echter niet uit het veld slaan, en bleef uitstekend darten. De nummer 5 van de AsiaTour Ranking vond zijn triples uiterst makkelijk en won de derde set met 3-1, waarin hij een gemiddelde noteerde van bijna 100. Van Veen bleef met een moyenne van 75,42 ver achter.

In de opvolgende set werd het spel wat beter voor The Giant, maar het was wederom Leung die het betere van het spel had en de set met 1-3 pakte. Ook in de vierde en vijfde set kwam Van Veen er niet aan te pas, waardoor Leung – die 11 (!) keer 180 gooide in de wedstrijd – zich verrassend voor de volgende ronde plaatst.

‘Ik was gewoon niet goed genoeg en hier baal ik enorm van’, aldus Van Veen. ‘De dubbels gingen prima, maar scorend was het gewoon niet goed genoeg’, reageert Van Veen na afloop. Leung zien we op donderdag 21 december terug op het WK Darts: hij speelt dan tegen Gabriel Clemens.

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *