Nieuws

Magistrale ‘Dancing Dimi’ als eerste Belg ooit naar halve finale WK Darts

Koen van Ekeren - 1 januari 2023, 15:29

Dimitri Van den Bergh heeft zojuist geschiedenis geschreven. The Dreammaker won in een zenuwslopende wedstrijd met 5-3 van Jonny Clayton en is de eerste Belg ooit die de halve finale van het WK Darts haalt.

Van den BerghClayton
95,94Gemiddelde93,92
40100+33
12140+24
131806
89Hoogste
checkout
108
0Checkouts
100+
1
36,0%Checkout percentage35,0%
18/50Checkouts14/40

Dimitri Van den Bergh – Jonny Clayton: 5-3

In de maanden voorafgaand aan het WK boekte Van Den Bergh niet al te beste resultaten, maar tijdens het PDC World Championship Darts leeft de Belg helemaal op. In de eerste drie partijen won Dancing Dimi soeverein van respectievelijk Lourence Ilagan (3-0), Krzysztof Ratajski (4-1) en Kim Huybrechts (4-0).

Van Den Bergh stond dus nog maar één set af, maar werd vanmiddag voor het eerst echt getest. Tegen de nummer 7 van de PDC Order of Merit begon Van den Bergh moeizaam aan de wedstrijd, met een moyenne van 83,87 per drie pijlen in de eerste set. Clayton overtuigde ook nog niet, maar pakte zonder leg af te staan de set.

Na de pauze verscheen een compleet andere Van den Bergh aan de oche van Alexandra Palace. Het scorend vermogen was terug en met een 12-darter pakte hij zijn eerste leg. Een leg later noteerde hij zijn eerste 180, waarna hij Clayton wist te breaken. Ook de derde leg pakte Van den Bergh op magistrale wijze: 1-1 in sets.

Daarna was het voor lange tijd stuivertje wisselen. Steeds ging de set relatief eenvoudig naar de speler die de set begon. Bij een 3-3 stand in sets slaagde Van den Bergh erin om het The Ferret in ‘zijn’ set lastig te maken. De Belg plaatste na missers van Clayton een break. Bij zijn eigen legs bleef Van den Bergh ijzersterk en hij kwam voor het eerst op voorsprong: 4-3.

Van den Bergh was nog maar één set verwijderd van een halve finaleplaats. Daar leek hij niet van onder de indruk, want de nummer 15 van de wereldranglijst ging beter en beter spelen. Bij een 1-1 stand in legs miste Van den Bergh echter een kans op tops, waarna Clayton toesloeg. Die break verzilverde Clayton niet, want na gemiste pijlen op een dubbel stond het 2-2 in legs. De vijfde leg mocht Van den Bergh beginnen en onder immense druk bleef Dancing Dimi koel, waardoor hij de eerste Belg is die in de halve finale van een WK staat.

Halve finale

Met het winnen van de halve finale is Van den Bergh verzekerd van 100.000 Britse Pond aan prijzengeld. De tegenstander van de Belg in de halve finale is de winnaar uit het duel tussen Michael van Gerwen en Chris Dobey. De halve finales worden morgenavond (maandag 2 januari) vanaf 20:30 uur gespeeld.

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren