Nieuws

Raymond van Barneveld worstelt zich voorbij Jim Williams en staat in achtste finales WK Darts

Koen van Ekeren - 29 december 2023, 17:44

Raymond van Barneveld heeft zich ten koste van Jim Wiliams geplaatst voor de laatste 16 van het WK Darts 2024. De Nederlander zat totaal niet in de wedstrijd, maar maakte de dubbels wél af: 4-1.

Van Barneveld naar achtste finale

Dat Raymond van Barneveld meteen in sets op voorsprong kwam, mag een wonder heten. Jim Williams plaatste direct een break met een 135-finish en was keer op keer de eerste die op een finish kwam, maar knoeide met de dubbels. In de beslissende vijfde leg miste hij zelfs zes setpijlen, waarna Barney na vijf pijlen profiteerde: 1-0 in sets.

Ook in de tweede set liep het niet voor Van Barneveld, die zag dat The Quiff scorend sterker was. Het afmaken lukte dit keer beter voor de Welshmen, waardoor de nummer 47 van de wereldranglijst de stand op 1-1 zette.

7Legs gewonnen14

In de derde set vielen de triples eindelijk voor Van Barneveld, en de eerste leg ging zelfs in 11 pijlen uit. Daarna werd de break – mede dankzij een misser van Williams – geplaatst. Met een 96-finish trok Van Barneveld de set vervolgens naar zich toe: 2-1.

Met hangen en wurgen

Van Barneveld pakte ook in set vier alle drie legs, maar vraag niet hoe. De nummer 29 van de wereldranglijst kwam er scorend niet aan te pas (in set vier slechts 82 gemiddeld), maar profiteerde andermaal van gemiste dubbels van zijn tegenstander.

Van Barneveld won uiteindelijk acht legs op rij en kwam in de vijfde set op 2-0 voorsprong. Een simpele overwinning leek in de maak, maar na 5 gemiste matchdarts van Van Barneveld bleef Williams in de wedstrijd. Via een 94-finish dwong Williams een beslissende vijfde leg af, maar Van Barneveld mocht als eerst aanleggen voor de dubbel en na de zevende wedstrijdpijl was het wél raak.

Barney kan nu zijn borst natmaken, want in de volgende ronde wacht de sensatie van het toernooi: het 16-jarige wonderkind Luke Littler. Die wedstrijd wordt zaterdagmiddag gespeeld.