Nieuws

Dimitri Van den Bergh stunt en wint UK Open 2024 na zenuwslopende thriller

Koen van Ekeren - 3 maart 2024, 23:35

Dimitri Van den Bergh verrassend de UK Open 2024 op zijn naam geschreven. De Belg stuntte in de finale door Luke Humphries in een waanzinnige thriller met 11-10 te verslaan. Het is de tweede majortitel die Van den Bergh in zijn carrière wint.

Dimitri Van den Bergh wint UK Open 2024

Luke Humphries werd vooraf gezien als de torenhoge favoriet. Niet alleen door de vele bekers die hij het afgelopen jaar omhoog heeft getild, maar ook vanwege de weg naar de finale. Cool hand Luke kwam geen moment in de problemen en zowel de kwartfinale (10-2 regen Stephen Bunting) als halve finale (11-2 tegen Ricky Evans) werd met royale cijfers gewonnen.

In de eerste sessie was het echter Dimitri Van den Bergh die de lakens uitdeelde. De Belg behield zijn eerste twee eigen legs en plaatste tussendoor via een 124-finish een break, waardoor The Dreammaker een comfortabele 3-0 voorsprong nam. Die marge werd nog royaler toen Van den Bergh via een 48-finish opnieuw wist te breaken en de stand op 6-2 zette. Zo ging de Belg met een 7-3 voorsprong de tweede pauze in.

Comeback Humphries

Humphries kwam echter beter uit de pauze. Via een break bracht Humphries de marge terug tot drie en er volgden direct twee maximale scores. De Belg bleef via hoge scores in het spoor, zag Humphries zijn dubbels missen en sloeg via een 130-finish genadeloos toe: 8-4. De tik op de kin bleek alleen geen knock-out, want Humphries pakte twee legs op rij. Vervolgens volgde een cruciale leg. Van den Bergh kreeg de kans om de stand op 9-6 te zetten, maar miste tops. Via een schitterende 116-finish was Humphries helemaal terug.

Zeven gemiste matchdarts

Via een 15-darter maakte Humphries gelijk en het momentum leek volledig bij de regerend wereldkampioen te liggen. De Belg maakte behield zijn leg echter met een knappe 97-finish en kwam via een break op één leg van de UK Open-titel. Van den Bergh nam vervolgens veel tijd om zijn eigen leg te beginnen – zelfs zoveel dat het publiek zich tegen hem begon te keren.

Bij een stand van 10-8 had Van den Bergh alle ruimte om het af te maken, maar vijf (!) matchdarts werden gemist en Humphries sloeg via Bullseye toe. Een leg later miste Van den Bergh zelfs zijn zesde matchdart op D12. De comeback werd echter niet voltooid, want ook de nummer één van de wereld had bij zijn wedstrijdpijlen last van spanning op te arm. Twee werden er gemist en bij de zevende matchdart voor Van den Bergh was het wél raak.

Van Den Bergh schrijft met zijn UK Open 2024-titel 110.000 Britse pond bij. Door de overwinning is hij de nieuwe nummer zeven van de PDC Order of Merit.

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *