Nieuws

Darter Nijman werd geschorst na matchfixing: ‘ik wist dat ik fout zat’

Koen van Ekeren - 19 december 2023, 18:46

In 2020 werd Wessel Nijman geschorst vanwege matchfixing. De talentvolle darter – die vanavond zijn debuut maakt op het WK – mocht 2,5 jaar niet deelnemen aan officiële dartwedstrijden, omdat hij expres verloor tijdens een online toernooi. In gesprek met Viaplay is Nijman er openhartig over.

Hoe het begon

Nijman deed in 2020 mee aan de Icons of Darts League, een online competitie die werd georganiseerd tijdens de coronapandemie. Hij kreeg een aanbod om een wedstrijd expres te verliezen in ruil voor geld. Afgelopen vrijdag verscheen Nijman in de studio van Viaplay, waar hij zijn verhaal deed.

‘Een maat van mij werd benaderd via Instagram. Eerst lachten we erom, maar uiteindelijk zijn we er toch op ingegaan. Het contact ging via die vriend van mij, ik wilde niet teveel details weten. Ik moest verliezen en dan kreeg ik een x-bedrag aan geld.’

Matchfixing

Op 14 mei 2020 speelde Nijman tegen David Evans, een Engelse darter die ook deelnam aan de Icons of Darts League. Nijman moest met 4-0 verliezen, maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan.

‘Ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest. Ik wist dat ik fout zat, maar ik kon niet meer terug. Het was heel lastig, want het mocht niet te veel opvallen.’ De Nederlander verloor uiteindelijk, zoals dat afgesproken was, met 4-0 van David Evans.

Schorsing

Nijman werd snel betrapt na zijn misstap. Hij moest zich verantwoorden bij de DRA, de tuchtcommissie voor darts. ‘Ze toonden me het bewijs dat ze hadden verzameld en ik kon geen kant op.’ Nijman gaf meteen toe dat hij fout zat.

Nijman, die veel spijt heeft voor zijn actie, kreeg een schorsing van 5 jaar, waarvan de helft voorwaardelijk. De 23-jarige darter moest meewerken aan voorlichtingsactiviteiten en andere spelers waarschuwen voor soortgelijke vergissingen. ‘Als je nu bijvoorbeeld meedoet aan het WK Darts moet je een cursus over integriteit volgen. Daar zie je een video waarin ik vertel wat ik heb doorgemaakt.’

Nijmand speelt dinsdagavond op het WK Darts tegen Steve Beaton. Die wedstrijd is rond 20:00 uur.

Foto: PDC

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *