Andy Baetens pakt wereldtitel darts op Lakeside

Koen van Ekeren - 10 december 2023, 22:08

Andy Baetens heeft het WDF World Darts Championship 2023 gewonnen, een soort WK Darts voor semi-profs. Op het iconische Lakeside maakte ‘The Beast’ zijn status van topfavoriet meer dan waar.

Andy Baetens wint Lakeside 2023

Andy Baetens is de nummer 1 op de WDF-ranglijst en kwam naar Lakeside met maar één doel: met de wereldtitel naar huis komen. Dat is hem gelukt. In de finale tegen Chris Landman walste de Belg over de Nederlander heen: 6-1.

Baetens schoot geweldig uit de startblokken. De eerste zes (!) legs gingen naar de Belg. Dat had ook te maken met het spel van Landman, die moeizaam uit de startblokken kwam. Zo miste hij in de tweede leg een handvol pijlen om zijn leg te behouden, waarna Baetens gedecideerd toesloeg en de eerste break van de wedstrijd plaatste.

In de tweede set volgde een nieuwe vlekkeloze set voor Baetens. Met finishes van respectievelijk 51, 70 en 120 zette hij een 2-0 voorsprong in sets op het bord. In de set die daarop volgde bood Landman eindelijk partij, en hij nam een 2-1 voorsprong in legs. Maar via een weergaloze 170-finish (de hoogste finish van dit toernooi) en een 15-darter trok de darter uit Nieuwekerken de set alsnog op genadeloze wijze naar zich toe.

Landman liet het hoofd niet hangen en vocht zich terug in de wedstrijd. Baetens gooide opnieuw een fraaie finish in de set – dit keer een 108 – maar door zeer scherp te zijn bij de check-outs slaagde Landman erin om de achterstand te verkleinen tot 3-1. Van die scherpte was in de daaropvolgende sets weinig over. Landman had alle kansen om de marge nog verder te verkleinen, maar zag Baetens profiteren van de vele gemiste dubbels: 5-1.

Baetens was nog maar één set verwijderd van de titel en liep direct uit naar een 2-0 voorsprong in legs. Bij zijn eerste wedstrijdpijl was Belgische sportgeschiedenis via dubbel 20 een feit. Baetens is de eerste Belg die het iconische toernooi op Lakeside wint. Met de wereldtitel pakt Baetens niet alleen zijn begeerde WDF-titel, maar schrijft hij ook 50.000 Britse pond bij, zo’n 58.000 euro.