Nieuws

Bekijk de legendarische 9-darter van Michael Smith in de beste leg aller tijden

Koen van Ekeren - 6 januari 2023, 17:46

De 9-darter van Michael Smith tegen Van Gerwen wordt nu al gezien als één van de meest memorabele momenten in de dartgeschiedenis. Van Gerwen kreeg in de WK-finale een kans op de zeldzame perfecte leg, maar ook Smith lag op koers voor een negendarter.

Video 9-darter Michael Smith tegen Van Gerwen

Het is de beste leg aller tijden – en dat in de finale van een WK Darts. In de derde leg van de tweede set konden Michael van Gerwen en Michael Smith geen triples missen. Na acht perfecte pijlen kreeg Mighty Mike de kans op een 9-darter, maar zijn pijl belandde enkele centimeters boven de dubbel 12.

Een sportief boksje van Smith volgde, die na twee gegooide 180’s voet aan de oche zette en ook uitzicht had op een perfecte negen. ‘Zoiets heb ik nog nooit gezien’, brult Wayne Mardle al voordat Smith heeft gegooid.

De eerste dart valt netjes in het midden van de triple 20. De opwinding van het publiek in Alexandra Palace is hoorbaar. Een pijl in de triple 19 volgt, gevaarlijk dichtbij de triple 3. Opnieuw volgt gejuich, die heel even verstomt als Smith zijn laatste pijl loslaat. De pijl landt in de dubbel 12 en heel Ally Pally is in extase.

Behalve Bully Boy dan. Hij steekt een vuist uit, glimlacht naar zijn familie, plukt de darts uit het bord en focust zich op de wedstrijd. Uiteindelijk wint Michael Smith de finale met 7-4.

Slechts één keer eerder werd er een 9-darter gegooid in een finale van het PDC World Championship, door Adrian Lewis. Dat was op 3 januari 2011. In de finale tegen Gary Anderson gooide Lewis via 180-180-141 een perfecte leg en hij versloeg de Schot uiteindelijk met 7-5. Ook Lewis weet dus hoe het is om op één avond een 9-darter te gooien én wereldkampioen darts te worden.

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren