WDF (World Darts Federation)

De World Darts Federation (WDF) is de wereldwijde overkoepelende federatie voor de sport darts. De WDF werd opgericht in 1976 door vertegenwoordigers van de oorspronkelijke veertien leden. De WDF heeft als doel om de promotie van de sport darts te stimuleren onder en tussen de nationale bonden, en om internationale erkenning te krijgen voor darts als een grote sport. De darts bond is een volwaardig lid van GAISF, de internationale overkoepelende organisatie voor internationale sportfederaties.

Toernooien

De WDF organiseert verschillende toernooien op wereld- en continentniveau. Het belangrijkste toernooi van de WDF is de officiële WDF World Cup, die eens in de twee jaar wordt gehouden. De WDF World Cup bestaat uit twee evenementen: singles en paren, en teams. Het land dat als eerste eindigt in het algemene klassement wordt de wereldkampioen. De winnaars van elk evenement mogen zich ook de officiële wereldkampioen noemen.

De WDF organiseert ook continentale kampioenschappen, zoals de WDF Europe Cup, de WDF Americas Cup en de WDF Asia-Pacific Cup. Deze kampioenschappen worden ook eens in de twee jaar gehouden, afwisselend met de WDF World Cup. De winnaars van deze kampioenschappen mogen zich de officiële kampioen van hun eigen regio noemen.

WDF World Championship

Na het faillissement van de British Darts Organisation (BDO) in september 2020 kondigde de WDF plannen aan om het WDF World Championship en WDF World Masters te organiseren. Deze twee toernooien, die in 2022 voor het eerst werden gespeeld, zijn de opvolgers van het BDO World Darts Championship en de Winmau World Masters. Deze twee toernooien waren bestemd voor de darters die voorheen bij de BDO speelden. In 2022 kregen het Dutch Open Darts en Australian Darts Open de status van Platinum-toernooi, waardoor de WDF vier hoofdtoernooien kreeg. Meer lees je op de pagina over het Lakeside WK Darts.

Dutch Open Darts

De WDF heeft momenteel 70 nationale leden en 6 interim-leden, waaronder Nederland en België. De Nederlandse Darts Bond (NDB) is sinds 1979 lid van de WDF en organiseert jaarlijks het Dutch Open Darts, een van de grootste open dartstoernooien ter wereld. De Belgische Darts Bond (BDB) is sinds 1980 lid van de WDF en organiseert jaarlijks het Belgian Open Darts, een ander populair open dartstoernooi in Europa.

Ranglijsten

De WDF hanteert een ranglijstensysteem voor zowel mannen als vrouwen, gebaseerd op de punten die ze hebben behaald in hun beste 10 prestaties in het afgelopen jaar. De ranglijsten worden gebruikt om de kwalificatie en plaatsing te bepalen voor alle toernooien van de WDF. De toernooien zijn ingedeeld in vier niveaus: Platinum, Gold, Silver en Bronze, met afnemende punten per niveau.