Nederlandse deelnemers WK Darts 2023: speeldata en verwachtingen

Twaalf Nederlanders reizen deze maand af naar Ally Pally voor het prestigieuze wereldkampioenschap darts. Hieronder lees je over de Nederlandse deelnemers tijdens het WK Darts 2023. We stellen ze voor in kleine profieltjes, wie ze treffen in de eerste of tweede ronde en hoeveel kans ze maken.

Nederlandse deelnemers WK Darts 2023

Alle bookmakers zijn het erover eens: Michael van Gerwen is de grote favoriet. De drievoudig wereldkampioen heeft zijn oude vorm terug en schreef dit jaar vier majors op zijn naam: de Premier League Darts, World Matchplay, World Grand Prix en Players Championship Finals. Indrukwekkend.

Van Gerwen is niet de enige Nederlandse darttroef, want ook Danny Noppert en Dirk van Duijvenbode bewezen dit jaar mee te kunnen met de absolute top. De darters presteren zeer constant en staan allebei in de top vijftien van de wereldranglijst. Een andere outsider is vijfvoudig wereldkampioen Raymond van Barneveld.

Dit zijn de twaalf Nederlandse deelnemers tijdens het WK Darts 2023 (klik erop om er snel naartoe te springen):

 1. Michael van Gerwen
 2. Danny Noppert
 3. Dirk van Duijvenbode
 4. Vincent van der Voort
 5. Raymond van Barneveld
 6. Jermaine Wattimena
 7. Martijn Kleermaker
 8. Niels Zonneveld
 9. Geert Nentjes
 10. Danny Jansen
 11. Jimmy Hendriks
 12. Danny van Trijp

1. Michael van Gerwen

Bijnaam: Mighty Mike
Leeftijd: 33
Wereldranglijst: 3
Aantal WK deelnames: 15
Beste resultaat: winnaar 2014, 2017 en 2019
Gebruikte darts: 21,5 gram Exact
Walk-on muziek: Seven Nation Army – The White Stripes
Volgende wedstrijd: 21 december om 22:00 uur: tegen Niels Zonneveld of Lewy Williams (tweede ronde)

Van Gerwen maakte dit jaar indruk door de Premier League Darts, World Matchplay, World Grand Prix en Players Championship Finals te winnen. Zijn dominantie in de dartswereld lijkt terug en de groene sloopkogel is met een quotering van 3,75 de torenhoge favoriet. Gerwyn Price (7,00) en Michael Smith (9,00) maken daarna de meeste kans.

In de tweede ronde op woensdag 21 december komt Van Gerwen voor het eerst in actie. Hij kruist dan mogelijk de degens met een Nederlander. Niels Zonneveld moet daarvoor wel Lewy Williams in de eerste ronde verslaan. Het complete toernooischema zie je in de WK Darts Bracket.

2. Danny Noppert

Bijnaam: The Freeze
Leeftijd: 31
Wereldranglijst: 9
Aantal WK deelnames: 4
Beste resultaat: laatste 32 (2020, 2021 en 2022)
Gebruikte darts: 23 gram Winmau
Walk-on muziek: Panic! At The Disco – Higher Hopes
Volgende wedstrijd: 23 december om 21:00 uur: tegen Ritchie Edhouse of David Cameron (tweede ronde)

Met zijn prestaties in 2022 is Danny Noppert toegetreden tot de dartselite. De darter uit Joure won in maart dit jaar zijn eerste PDC-hoofdtoernooi: de UK Open 2022. Daarmee hengelde hij 100.000 Brits Pond binnen (zo’n 120.000 euro) en steeg hij naar de twaalfde plek op de PDC Order of Merit.

Ook in de maanden daarna zette Noppert indrukwekkende prestaties neer, zoals het bereiken van de finale van twee Euro Tour-toernooien: de Austrian Darts Open en de Dutch Darts Championschip. In juli haalde Noppert de kwartfinale van de World Matchplay, waardoor hij zich voor het eerst vestigde in de top tien van de Order of Merit.

Danny Noppert komt op vrijdag 23 december in actie tegen de winnaar uit het duel Ritchie Edhouse en David Cameron. Tot nu toe kwam Noppert niet verder dan de laatste 32 op een WK, maar alles wijst erop dat The Freeze dit jaar hogere ogen gooit.

3. Dirk van Duijvenbode

Bijnaam: The Aubergenius
Leeftijd: 30
Wereldranglijst: 14
Aantal WK deelnames: 3
Beste resultaat: kwartfinale (2021)
Gebruikte darts: Bull’s 23 gram
Walk-on muziek: Just Like You – Radical Redemption
Volgende wedstrijd: 22 december om 16:30 uur: tegen Karel Sedlacek of Raymond Smith (tweede ronde)

Met een spectaculaire opkomst weet Dirk van Duijvenbode altijd het publiek te verrassen en te entertainen. Net als Danny Noppert behoort The Aubergenius steeds meer tot één van de gevestigde namen binnen het PDC-circuit.

Van Duijvenbode wordt vooral geprezen om zijn geweldige scorende vermogen en won dit jaar twee Players Championship-titels. Nog indrukwekkender was het behalen van de finale van het hoog aangeschreven World Series of Darts Finals, door onder meer Gary Anderson, Ryan Joyce en Jonny Clayton te verslaan. In een zenuwslopende finale verloor hij nipt van Gerwyn Price: 11-10.

Ook in de Players Championship Finals – het laatste toernooi voor het WK – liet Van Duijvenbode zien in een uitstekende vorm te verkeren. In de derde ronde noteerde hij een gemiddelde van 112,05, het hoogste gemiddelde ooit op dat toernooi.

De in Katwijk aan Zee geboren darter speelt zijn eerste partij op donderdag 22 december De winnaar uit het duel Karel Sedlacek – Raymond Smith is dan de tegenstander. Bookmakers zien Van Duijvenbode (met een quotering van 26,0) als een van de favorieten voor de WK-titel. Alleen Jonny Clayton, Josh Rock, Luke Humphries, Peter Wright, Michael Smith, Gerwyn Price en Michael van Gerwen maken meer kans.

4. Vincent van der Voort

Bijnaam: The Dutch Destroyer
Leeftijd: 46
Wereldranglijst: 28
Aantal WK deelnames: 15
Beste resultaat: kwartfinale (2005)
Gebruikte darts: Winmau 23 gram
Walk-on muziek: Give It Up – KC & the Sunshine Band
Volgende wedstrijd: 22 december om 23:00 uur: tegen Cameron Menzies of Diogo Portela (tweede ronde)

Vincent van der Voort – ook wel bekend als ‘Fast Vinnie’ neemt voor alweer de zestiende keer deel aan het PDC World Darts Championship. De darter uit Purmerend heeft een moeizaam jaar, maar staat nog wel in de top 32 van de Order of Merit.

Hierdoor hoeft Van der Voort pas in de tweede ronde in actie te komen, tegen Cameron Menzies of Diogo Portela. Dat is op donderdag 22 december rond 23:00 uur. De Nederlander steekt dus in een magere vorm, maar is iemand die zich goed kan opladen voor een WK.

5. Raymond van Barneveld

Bijnaam: Barney
Leeftijd: 55
Wereldranglijst: 32
Aantal WK deelnames: 29 (PDC en BDO)
Beste resultaat: winnaar 1998, 1999, 2003, 2005
Gebruikte darts: Target 25 gram
Walk-on muziek: Survivor – Eye of the tiger
Volgende wedstrijd: 20 december om 23:00 uur: tegen Ryan Meikle of Lisa Ashton (tweede ronde)

Na een glansrijke carrière stopte Raymond van Barneveld in 2020 met darten, maar de Hagenees heeft de pijlen weer opgeraapt. Die gooit hij weer met net zoveel precisie als in zijn beste jaren, zo liet Van Barneveld in november zien tijdens de Grand Slam of Darts. Tot twee keer toe versloeg de voormalig kampioen Gerwyn Price, de nummer één van de wereldranglijst.

Dit kunstje hoopt Van Barneveld tijdens het WK te herhalen, want al in de derde ronde is Price zijn mogelijke tegenstander. Barney moet daarvoor nog wel op 20 december de tweede ronde doorkomen. Hij speelt dan tegen Ryan Meikle of Lisa Ashton.

De kansen op een zesde wereldtitel? Die zijn volgens de bookmakers – ondanks zijn vorm – niet bijster groot. De quotering staat op 81,00. Twintig darters maken volgens de wedkantoren meer kans.

6. Jermaine Wattimena

Bijnaam: The Machine Gun
Leeftijd: 34
Wereldranglijst: 39
Aantal WK deelnames: 8
Beste resultaat: laatste 32 (2018, 2019, 2021)
Gebruikte darts: 22 gram Bull’s
Walk-on muziek: Bella Ciao – Hardwell & Maddix
Volgende wedstrijd: 15 december om 22:00 uur: tegen Nathan Rafferty (eerste ronde)

In 2022 lijkt Jermaine Wattimena het beste te bewaren voor het eind. The Machine Gun kent een moeizaam jaar, maar kwalificeerde zich op knappe wijze voor de Grand Slam of Darts in november. Nog indrukwekkender waren zijn prestaties op dat toernooi, waarin hij de laatste 16 bereikte door in de groepsfase onder meer van de Australiër Damon Heta te winnen.

Wattimena speelt in de eerste ronde tegen jonge Noord-Ier Nathan Rafferty. Wint hij die partij, dan treft hij één van de outsiders voor de titel: Michael Smith.

7. Martijn Kleermaker

Bijnaam: The Dutch Giant
Leeftijd: 31
Wereldranglijst: 44
Aantal WK deelnames: 2
Beste resultaat: laatste 16 (2020)
Gebruikte darts: Bull’s 25g
Walk-on muziek: Calvin Harris & Rag’nBone Man
Volgende wedstrijd: 21 december om 14:30 uur: tegen Xicheng Han (eerste ronde)

2,03 meter torent Martijn ‘The Dutch Giant’ Kleermaker boven de grond uit, maar groots zijn de dartprestaties dit jaar niet. Kleermaker heeft wel gunstig geloot, want in de eerste ronde treft hij de onbekende Chinees Xicheng Han. Een ronde later wacht Chris Dobey.

Vorig jaar verdedigde Kleermaker ook de Nederlandse eer tijdens het PDC World Championship Darts – en dat deed hij met verve. Kleermaker versloeg de Griek John Michael, kegelde de Australiër Simon Whitlock uit het toernooi en na een thriller was hij zelfs te sterk voor Joe Cullen. In de 8e finales moest de boomlange darter zijn meerdere erkennen in James Wade.

8. Niels Zonneveld

Bijnaam: Triple Z
Leeftijd: 24
Wereldranglijst: 76
Aantal WK deelnames: 2
Beste resultaat: laatste 96 (2021)
Gebruikte darts: 23 gram
Walk-on muziek: How You Remind Me – Nickelback
Volgende wedstrijd: 19 december om 15:30 uur: tegen Lewy Williams (eerste ronde)

Voor velen is Niels Zonneveld een onbekende naam, maar de jonge Nederlander doet dit jaar toch alweer voor de derde keer mee aan het wereldkampioenschap darts.

Eind november nam Zig Zag Zonneveld deel aan een major: de Players Championship Finals. Zonneveld verloor van Dave Chisnall, maar noteerde een niet onverdienstelijk gemiddelde van 98,05. Slaagt Zonneveld op het WK erin om in de eerste ronde te winnen van de Welshman Lewy Williams, dan is niemand minder dan Michael van Gerwen zijn volgende tegenstander.

9. Geert Nentjes

Bijnaam: The Spear
Leeftijd: 24
Wereldranglijst: 78
Aantal WK deelnames: 2
Beste resultaat: Laatste 96 (2019, 2020)
Gebruikte darts: 23 gram Harrows
Walk-on muziek: Enrique Iglesias – How It Feels
Volgende wedstrijd: 19 december om 20:00 uur: tegen Leonard Gates (eerste ronde)

Van de darters tot 24 jaar is Geert Nentjes een van de beste spelers ter wereld. Op de PDC Development Tour bezet Nentjes de vierde plaats en bij de PDC World Youth Championship haalde de darter uit Urk dit jaar de halve finale, waarin hij het aflegde tegen PDC-sensatie Josh Rock.

Voor de derde keer reist Nentjes af naar Ally Pally. In 2019 en 2020 verloor hij in de eerste ronde van een sterke tegenstander: Nathan Aspinall en Kim Huybrechts. Nu hoopt de Urkenaar verder te komen, maar dan moet hij de Amerikaan Leonard Gates verslaan.

10. Danny Jansen

Bijnaam: The Mullet
Leeftijd: 20
Wereldranglijst: 83
Aantal WK deelnames: 0
Gebruikte darts: 26 gram Bulls
Walk-on muziek: Welcome to the Jungle – Guns ’n Roses
Volgende wedstrijd: 19 december om 14:30 uur: tegen Paolo Nebrida (eerste ronde)

Het is misschien dé stunt van 2022. Op 1 april 2022 won Danny Janssen de Players Championship 9, een vloertoernooi met de 127 beste darters ter wereld. De darter uit Holten was nog maar net begonnen aan zijn eerste jaar op de Pro-tour en versloeg gevestigde namen zoals William O’Connor, Krzysztof Ratajski en Peter Wright.

Dit jaar neemt de 20-jarige Jansen voor het eerst deel aan het wereldkampioenschap darts. ‘Hij heeft alles in zich om de held van het WK te worden’, voorspelt Viaplayer-commentator Jacques Nieuwlaat. In de eerste ronde neemt hij het op tegen de relatief onbekende Filipijn Paolo Nebrida. Daarna volgt Krzysztof Ratajski. Zijn bijnaam is een verwijzing naar zijn opvallende haardracht, want ‘Mullet’ is Engels voor matje.

11. Jimmy Hendriks

Bijnaam: Captain
Leeftijd: 28
Wereldranglijst: 124
Aantal WK deelnames: 2 (bij de BDO)
Beste resultaat: Laatste 16 (BDO)
Gebruikte darts: 22 gram Target
Walk-on muziek: Monster – Automatic
Volgende wedstrijd: 20 december om 21:00 uur: tegen Jamie Hughes (eerste ronde)

In een kwalificatietoernooi in het Duitse Kalkar dwong Jimmy Hendriks op knappe wijze een ticket af voor het WK Darts. Hij mag zich voor het eerst melden in het Alexandra Palace in Londen. In de finale stond The Captain tegenover Max Hopp, die Hendriks met duidelijke cijfers versloeg: 7-2. Daarvoor was hij te sterk voor de Nederlanders Mark Kuivenhoven, Richard Veenstra en Jurjen van der Velde. Hendriks speelt in de eerste ronde tegen de Engelsman Jamie Hughes, de nummer 49 van de PDC Order of Merit.

12. Danny van Trijp

Bijnaam: –
Leeftijd: 25
Wereldranglijst: 127
Aantal WK deelnames: 0
Gebruikte darts: 24 gram Red Dragon Razor Edge
Walk-on muziek: Dimitri Vegas ft Lil Mike – Unity
Volgende wedstrijd: 19 december om 22:00 uur: tegen Steve Beaton (eerste ronde)

Hij is de enige Nederlandse deelnemer zonder Wikipedia-pagina en moet het nog stellen zonder dartsbijnaam. Van het rijtje is Danny van Trijp dus de grote onbekende. In oktober verzekerde de darter uit Etten-Leur zich van een PDC tourcard, waardoor Van Trijp zich in ieder geval voor twee jaar profdarter mag noemen.

Van Trijp plaatste zich via de Challenge Tour voor het wereldkampioenschap darts. In de eerste ronde speelt de debutant tegen iemand die wel weet hoe het is om in Alexandra Palace te staan. Dart-icoon Steve Beaton is de tegenstander, die voor de 22e (!) keer op rij deelneemt aan het WK. Wint Van Trijp van de gelouterde Engelsman, dan mag hij het opnemen tegen de nummer zeven van de wereld: Jonny Clayton.

Lees ook: Belgische deelnemers WK Darts 2023: verwachtingen, speeldata en meer