Belgische deelnemers WK Darts 2023: verwachtingen, speeldata en meer

In Ally Pally heeft België drie darttroeven. Hieronder lees je over de Belgische deelnemers tijdens het WK Darts 2023. We stellen ze voor in kleine profieltjes, wie ze treffen in de eerste of tweede ronde en hoeveel kans ze maken.

Belgische deelnemers WK Darts 2023

Drie Belgische darters van de reizen binnenkort af naar het iconische Alexandra Palace, waar het WK Darts begint op 15 december 2022. Drie darters uit België geven acte de prèsence:

  1. Dimitri Van den Bergh
  2. Kim Huybrechts
  3. Mike De Decker

1. Dimitri Van den Bergh

Dimitri Van den Bergh

Bijnaam: The Dreammaker
Leeftijd: 28
Wereldranglijst: 15
Aantal WK deelnames: 7
Beste resultaat: kwartfinale (2018, 2020)
Gebruikte darts: 22 gram Target
Walk-on muziek: Pharrell Williams – Happy

Dimitri van den Bergh speelt zijn eerste WK-duel op zaterdag 17 december (rond 23:50 uur). Hij neemt het dan op tegen de Oostenrijker Rowby-John Rodriguez of de Filippijn Lourence Ilagan, die elkaar treffen in de eerste ronde. Omdat Van den Bergh een geplaatste speler is (hij staat bij de top 32 van de wereldranking) hoeft hij pas in de tweede ronde aan de bak.

Dancing Dimi maakt niet zijn beste jaar door, maar won wel twee World Tour-titels: de Nordic Darts Masters in Denemarken en de Dutch Dart Masters. Vooral de eerste titel was indrukwekkend, waarbij hij ex-wereldkampioen Gerwyn Price versloeg, om daarna Michael Smith en Gary Anderson te verslaan.

De Belg is dus nog steeds tot grootste dingen in staat en geldt tot één van de outsiders voor het PDC-wereldkampioenschap. Bookmakers plaatsen hem bij de 11 grootste kanshebbers. De route naar de finale is echter een lastige, zo laat het WK-toernooischema zien. In de derde ronde wacht waarschijnlijk de Pool Krzysztof Ratajski, waarna Van Den Bergh het in de 8e finale mogelijk opneemt tegen regerend wereldkampioen Peter Wright.

2. Kim Huybrechts

Kim Huybrechts

Bijnaam: The Hurricane
Leeftijd: 37
Wereldranglijst: 31
Aantal WK deelnames: 11
Beste resultaat: kwartfinale (2012)
Gebruikte darts: 25 gram Bulls
Walk-on muziek: Rock You Like a Hurricane – Scorpions

Voor de twaalfde keer neemt Kim Huybrechts deel aan het PDC World Championship Darts. De Antwerpenaar is een geplaatste speler en komt in de tweede ronde in actie. Op vrijdag 16 december (rond 16:30 uur) speelt hij tegen de winnaar uit het duel Keane Barry – Grant Sampson.

Huybrechts staat bekend als iemand die zich als geen ander kan opladen voor het WK Darts. Zo ook vorig jaar, toen hij het de nummer één van de wereld Gerwyn Price in de achtste finales zeer lastig maakte. Pas in een beslissende ‘sudden death’ leg maakte Price het verschil: 4-3.

Ook dit jaar krijgt Huybrechts mogelijk al vroeg te maken met een voormalig wereldkampioen. Komt The Hurricane de tweede ronde door, dan moet hij waarschijnlijk zien af te rekenen met Peter Wright. Slaagt hij hierin, dan wacht in de achtste finales mogelijk een Belgisch onderonsje tussen Dimitri van Den Bergh en Kim Huybrechts.

Veel kans om het WK te winnen, geven de bookmakers Huybrechts niet. Voor elke euro die je erop wedt, krijg je er 301 terug. Daarmee staat hij 40e op de lijst.

3. Mike de Decker

Mike de Decker

Bijnaam: The Real Deal
Leeftijd: 26
Wereldranglijst: 57
Aantal WK deelnames: 2
Beste resultaat: laatste 64 (2022)
Gebruikte darts: 22 gram Bulls
Walk-on muziek: Best Day of My Life – American Authors

Van de Belgische deelnemers is Mike De Decker de minst prominente naam, maar de Belg verkeert in een uitstekende vorm. In november nam De Decker deel aan de hoog aangeschreven Players Championship Finals, waarin hij met een overwinning op Jim Williams de laatste 32 bereikte. Dat deed hij met een gemiddelde van 97,38, zijn hoogste gemiddelde op een major tot nu toe.

Dat de De Decker tot meer in staat is, laat hij op de vloertoernooien zien. De Players Championship-partijen tegen Josh Rock (een gemiddelde van 113,74) en Radek Szaganski (een gemiddelde van 110,33) zijn daar fijne voorbeelden van. Haalt De Decker zijn beste spel, dan is hij voor iedere speler uit het PDC-circuit een geduchte tegenstander.

In de eerste ronde neemt De Decker het op tegen de ervaren Canadees Jeff Smith. Dat is op zondag 18 december, rond 21:00 uur. Die partij gaat De Decker – zeker vanwege zijn vorm – in als favoriet. Een ronde later is Mensur Suljovic de tegenstander, die een zeer stroef jaar kent. Een relatief eenvoudige horde – maar in de derde ronde wacht mogelijk topfavoriet Michael Van Gerwen.