Nieuws

Ontketende Van Gerwen wint na episch gevecht van herrezen Suljović

Koen van Ekeren - 29 december 2022, 00:02

In een zeer hoogstaande wedstrijd is Michael van Gerwen doorgedrongen tot de 8e finale van het WK Darts. Mighty Mike werd tot het uiterste gedreven, kwam tot een ongelooflijk gemiddelde van 107,66 en schakelt een ontketende Mensur Suljović uit 4-2.

Van Gerwen – Suljović: 4-2

Een walk-over werd verwacht, maar het publiek werd getrakteerd op een zenuwslopende thriller van Oscar-waardig niveau. Vandaag kregen we de prime Suljović van vijf jaar geleden te zien – of eigenlijk nog beter dan dat. De herrezen Oostenrijker gooide de wedstrijd van zijn leven, noteerde bijna de hele wedstrijd een gemiddelde van rond de honderd en was ongeëvenaard goed op de dubbels.

Maar ook Mighty Mike deed ons denken aan de beste Michael van Gerwen van in zijn gloriejaren. De groene sloopkogel gooide een van zijn beste WK-wedstrijden ooit. De eerste set trok Van Gerwen met een gemiddelde van 110,77 naar zich toe. Een set later deed hij zelfs er nog een tandje bij: 121,33. Toch moest er in beide sets een beslissende vijfde leg aan te pas komen, want de drievoudig wereldkampioen werd voortdurend gepusht.

Opgeven deed Suljović nooit, ook na de 2-0 achterstand in sets niet. Scorend kon de nummer 30 van de wereldranglijst goed mee en op de dubbels was de Oostenrijker dodelijk. Zo ook in de derde set, waar drie van zijn vier pogingen op een dubbel raak waren en Suljović de marge halveerde naar 2-1.

De vierde set liep voor de derde keer uit op een beslissende vijfde leg. Die begon Van Gerwen met twee keer een maximale score. Tot een 9-darter kwam het niet, maar via dubbel 16 nam Van Gerwen een 3-1 voorsprong in sets.

Waanzinnige 161-finish

Hét moment van de wedstrijd voltrok zich in set vijf. Weer een set met een hoog niveau; weer een set met een beslissende vijfde leg. Van Gerwen kwam daarin uit op 50 punten, maar zette het zakelijk weg op dubbel 16. Pijlen voor de wedstrijd kwamen er niet, want via een ongekende 161-finish sloeg Suljović toe: 3-2.

In set zes ging het niveau naar beneden, al bleef het spannend. Suljović liet nog even zien ook dubbels te kunnen missen, door de 6, 3 en 1 te missen. Van Gerwen plaatste de break en kwam in zijn eigen leg niet meer in gevaar. Zijn gemiddelde van 107,66 is het hoogste WK-gemiddelde van het toernooi tot nu toe.

Met de overwinning plaatst Van Gerwen zich voor de 8e finale. Daarin speelt hij tegen Dirk van Duijvenbode of Ross Smith. Die wedstrijd wordt gespeeld op vrijdag 30 december, rond 21:15 uur.