Nieuws

Drama voor darters: deze 4 Nederlanders raken profstatus kwijt

Koen van Ekeren - 5 december 2023, 21:05

Vier Nederlandse darters weten nu al zeker dat ze hun PDC Tour Card moeten inleveren na het WK Darts. Zij staan niet hoog genoeg op de wereldranglijst, waardoor de spelers hun status als professioneel darter zullen verliezen.

Nederlanders zonder PDC Tour Card

Een PDC Tour Card geeft je recht om deel te nemen aan toernooien van de PDC, zoals alle Players Championship-evenementen. Sta je niet in de top 64 van de PDC Order of Merit en heb je al ten minste twee jaar een Tour Card? Dan moet je de tourkaart inleveren en ben je profdarter af.

Van vier Nederlanders is het nu al zeker dat ze na het wereldkampioenschap hun PDC Tour Card moeten afstaan. Dat zijn Luc Peters, Danny Jansen, Damian Mol en Jimmy Hendriks. Zij hebben zich niet weten te kwalificeren voor het WK Darts 2024 en staan al buiten de top 64 van de wereldranglijst.

Danny Jansen is de hoogst geplaatste Nederlander van het viertal, met positie 68 op de PDC Order of Merit. Zijn eerste jaar als profdarter begon in 2022 nog sensationeel goed. The Mullet was nog maar enkele maanden prof toen hij een PDC-titel op zijn naam schreef, met de Players Championship 8. Jansen stak 12.000 Britse pond aan prijzengeld in de zak, maar kon die vorm niet vasthouden.

Ook Luc Peters (84e), Damian Mol (106e) en Luc Peters (110e) raken hun PDC Tour Card na het wereldkampioenschap kwijt. In januari komt er een nieuwe kans om een tourkaart te bemachtigen, bij Q-School. Het halen van zo’n kaart is niet makkelijk. Er zijn in het Duitse Kalkar zo’n 14 Tour Cards te verdelen en in 2023 namen 450 darters deel.

Ook Kevin Doets staat op de wip, die virtueel (dus het WK van twee jaar terug niet meegeteld) 63e staat. Hij heeft zich geplaatst voor het wereldkampioenschap, maar moet de tweede ronde halen om zicht te houden op Tour Card-behoud. De Nederlander speelt op de openingswedstrijd van het WK tegen de Amerikaan Stowe Bunt. Ook Martijn Kleermaker zou in principe moeten vrezen (plek 62), maar hij heeft al aangegeven tijdelijk te stoppen met professioneel darten.

En wie nog meer?

Naast de Nederlanders zijn er meer darters die al zeker weten dat ze hun tourkaart moeten afstaan. Dit is de volledige lijst:

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *