Nieuws

België klopt titelhouder en gaat naar halve finale World Cup of Darts

Koen van Ekeren - 18 juni 2023, 14:52

Sensationeel: België heeft zich geplaatst voor de halve finale van de World Cup of Darts. Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts waren na een zenuwslopende decider te sterk voor titelhouder Australië: 8-7.

België – Australië: kwartfinale World Cup of Darts

Vorig jaar stonden de vier ook al tegenover elkaar in de kwartfinale. België verloor – en het was voor Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts de enige van de 11 koppelwedstrijden die ging verloren.

Het Belgische duo aasde op revanche, en begon voortvarend aan de bloedstollende wedstrijd. Van den Bergh zette de Belgen via een 107-finish op voorsprong en in de leg daarna verdubbelde Huybrechts de voorsprong.

Australië verkleinde de marge met een break naar 2-1, maar direct daarna sloeg België wederom toe. De rake D16 van Dimitri Van den Bergh werd opnieuw uitbundig gevierd en ook na de eigen leg was het feest: 4-1.

Het voor de pauze sterker spelend België verzuimde echter met een break voorsprong de pauze in te gaan. Want The Aussies vochten zich – vooral dankzij de sterk scorende Whitlock – terug tot 4-3.

De teams deden weinig voor elkaar onder en zetten elkaar voortdurend onder druk. Een break lag ook in de vier resterende legs op de loer (Heta miste nog twee breakkansen voor D10), maar de legs gingen allen met de darts mee: 6-5.

Cruciaal was de leg daarna. Simon Whitlock en Damon Heta misten vijf pijlen voor een gelijke stand. Van den Bergh hield het hoofd wél koel: 7-5. België was nog maar één leg verwijderd van een halve finaleplek, maar het was Heta die de eerste pijl op een dubbel kreeg. Dit keer had hij aan één dart genoeg: 7-6.

De titelhouder leek de triples in de leg erna niet te kunnen missen. In 12 pijlen dwong het Australische duo een zenuwslopende decider af. Beide landen gooiden sterk in die beslissende leg en het was België die de eerste kans kreeg om de wedstrijd te beslissen, maar Van den Bergh miste. Heta deed dat echter ook, waarna Huybrechts alsnog toesloeg.

België staat in de halve finale van de World Cup of Darts. Daarin wacht tegenstander Wales, met Gerwyn Price en Jonny Clayton.

Foto: Jonas Hunold/PDC

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren